Onderzoek naar dood ex-Bendespeurder: “Papa liep sinds doorbraak in het dossier zenuwachtig rond”

Roger Romelart.
Koen Moreau Roger Romelart.
De speurders van de Bende van Nijvel onderzoeken of er een verband bestaat tussen de dood van Roger Romelart (78), een oud-Bendespeurder, en de recente aanhouding van twee van zijn collega's. Dat schrijven de kranten van Mediahuis en wordt door het federaal parket bevestigd aan VTM Nieuws. Ondertussen is vandaag ook ex-speurder François A. vrijgelaten onder voorwaarden.

In de woning van Romelart vond gisteren een huiszoeking plaats en zijn twee kinderen werden verhoord. Zijn lichaam wordt voor autopsie naar Charleroi overgebracht.

Romelart was lid van de cel-Delta, die in de jaren 80 het onderzoek voerde naar de Bende van Nijvel, en een collega van Philippe V., die ervan verdacht wordt cruciale informatie voor het Bendeonderzoek verborgen te houden. 

“Papa liep zenuwachtig rond”

Kort nadat V. werd opgepakt, schreef Romelart op 1 februari een afscheidsbrief. Vorige zondag stapte hij thuis in ­Erpe-Mere uit het leven. Vooral de ­timing doet vragen rijzen. Volgens dochter Caroline kan het geen toeval zijn. "Papa liep zenuwachtig rond. Sinds de piste van een gemanipuleerd onderzoek weer was opengegooid, leek het wel alsof hij de draad van wat hij destijds te weten was gekomen, weer wou opnemen", zegt ze in Het Nieuwsblad.

Romelart voerde in 1985 onderzoek naar Robert De ­Staercke, een broer van Philippe De Staercke. Zo kwam hij heel wat te weten over bendeverdachte Apostolos Papadopoulos. Philippe De Staercke was ook de figuur in het Bendeonderzoek met wie Philippe V. zich bezighield.

“Alle stenen omdraaien”

Het federaal parket bevestigt dat er een autopsie gevraagd werd. “We volgen de strategie die we gebruiken in het hele dossier naar de Bende van Nijvel”, zegt woordvoerder Eric Van Duyse. “We willen absoluut dat alle stenen omgedraaid worden en het federaal parket wil alles doen om de waarheid proberen te bereiken. We weten niet of dat zal lukken, maar aangezien het hier om een ex-speurder in het dossier gaat, willen we niet dat er twijfel blijft bestaan.” 

Er zijn geen onmiddellijke aanwijzingen van kwaad opzet bij het overlijden van Romelart, maar de autopsie moet meer duidelijkheid brengen.

Andere “verdachte” zelfdodingen

De huidige speurders willen vooral vermijden dat het overlijden van de man leidt tot speculatie. De dood van een andere ex-speurder uit Dendermonde, die in 1994 uit het leven stapte, wordt in bepaalde pistes nog altijd als verdacht beschouwd. Ook de dood van Patrick Haemers in 1993, volgens het onderzoek zelfdoding in de gevangenis van Vorst, blijft voor speculatie zorgen. David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor bij de overval op de Delhaize in Aalst op 9 november 1985, duidde Haemers aan als de reus van de Bende.

Verwacht wordt dat François A., de laatste ex-speurder die nog in de cel zit op verdenking van manipulatie, binnenkort ook kan vrijkomen onder voorwaarden. Volgens het parket moeten nog enkele elementen onderzocht worden, maar mogelijk kan de verdachte vandaag nog de gevangenis verlaten. De confrontatie tussen beide ex-speurders maandag leverde geen doorbraak op, omdat beide verdachten bij hun eerdere verklaringen blijven dat er geen informant was die zorgde voor de omstreden vondsten in het kanaal van Ronquières in november 1986. 

Ook tweede speurder vrijgelaten

In het onderzoek naar de Bende is ook François A., de laatste van de twee ex-speurders die aangehouden werd op verdenking van manipulatie, door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Dat bevestigt zijn advocaat Ruben Bomans.

De voormalige speurder van de Delta-cel Philippe V. (61) werd als eerste aangehouden door de onderzoeksrechter in Charleroi. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een mogelijke manipulatie van het onderzoek rond de vondsten in het kanaal van Ronquières in november 1986. Ook François A. (70), die deel uitmaakte van de Waalse onderzoekscel, werd daarvoor aangehouden.

In de zwaaikom in Ronquières werden op 6 november 1986 zakken ontdekt met bewijsmateriaal dat de feiten van de Bende van Nijvel aan elkaar linkt. De vondst werd gedaan door de Delta-cel onder leiding van de Dendermondse onderzoeksrechter Freddy Troch, nadat Waalse speurders bij een eerdere speuractie een jaar ervoor niets hadden gevonden.

De confrontatie tussen beide ex-speurders maandag leverde geen doorbraak op, omdat ze bij hun eerdere verklaringen blijven dat er geen informant was die zorgde voor de omstreden vondsten in het kanaal van Ronquières. Gisteren werd Philippe V. al vrijgelaten onder voorwaarden. De twee mannen kregen onder meer de voorwaarde opgelegd dat ze geen contact mogen hebben met andere betrokkenen in het dossier, en dat ze niet met de pers mogen praten

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan ­terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.
65 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • viviane van oosterwijck

  Hopelijk staat er iets in die afscheidsbrief of is er iets te vinden in het huis dat de zaak vooruithelpt * zodat ook de nabestaanden weten wat hem zo bezwaarde dat hij er aan ten onder ging.

 • Roger Cooks

  Het deksel van dit stinkend putje zal nooit worden opgelicht. Daarvoor waren er te veel "dikke sigaren" betrokken Trouwens, het interview met Laurent op Canvas bewijst meer dan genoeg wat de hoogste ambtenaren in dit verrot land nog waard zijn.

 • Bart Van Ransbeeck

  de oplossing is een buitenlands team op t onderzoek zetten en onafhankelijke getuigen die meekijken , ik wil gerust pro deo aanwezig zijn en k zal snel doorhebben wie er de boel doet verstikken en boycot!!! ook de egotrippers ,de mytomanen en t zit er vol van bij flikken !!!! een universitair onderzoeksteam met criminologen mogen erbij , zal uitstekend studiee object zijn als opleiding!!!!!

 • Michel Jacobs

  Ik snap wel niet waarom je op die leeftijd nog zenuwachtig zou worden, laat staan dat je er zelfmoord voor zou plegen, van gelijk welk onderzoek, zelfs als je in min of meerdere mate boter op je hoofd hebt. De enige reden die ik kan bedenken is dat zijn kinderen of kleinkinderen ook bedreigd zijn. Maar dan nog, dat moet toch regelmatig voorkomen in speurdersmilieu's, niet? Vreemd allemaal.

 • Danny De Ruelle

  een speurder is klein grut, die handelen enkel in opdracht van, wie waren deze man zijn meerdere? nu direct aan de tand voelen en niet wachten tot deze ook uit het leven stappen en wie vraagt er aan hoge Functionarissen om dergelijke zaken te manipuleren, dit kan enkel uit regeringskring komen of van de Adel, in Congo werden ook mensen vermoord met toestemming van het vorstenhuis om het politiek klimaat ginds te manipuleren