Onderzoek naar directeur Merchtemse Tuinbouwschool afgesloten

google maps
Het parket Halle-Vilvoorde heeft het onderzoek naar Daniël Herinckx, directeur van de gemeentelijke tuinbouwschool van Merchtem, afgesloten en zonder gevolg geklasseerd bij gebrek aan een misdrijf. Dat meldt het parket vandaag. "Diverse leerlingen en leerkrachten werden de afgelopen maanden verhoord over de beweerdelijke grensoverschrijdende gedragingen van de heer Daniël H.", klinkt het. "Uit geen enkele verklaring is gebleken dat er sprake zou zijn van strafbare feiten."

Het strafrechtelijk onderzoek was opgestart nadat het Merchtemse schepencollege ook een tuchtonderzoek had geopend naar beweerd seksueel grensoverschrijdend gedrag door de directeur. Een oud-leerling beschuldigde Herinckx ervan naar porno te kijken en zichzelf daarbij te bevredigen. De directeur zou aan de leerlingen ook regelmatig ongepaste vragen stellen over hun seksuele ervaringen. Nadat er nog andere getuigenissen waren opgedoken, werd de schooldirecteur eind maart bij hoogdringendheid preventief geschorst maar die schorsing werd einde mei opgeheven.

Eind juni rondde het gemeentebestuur het tuchtonderzoek af en besliste de directeur een blaam te geven. "Volgens ons zijn er dingen gebeurd die niet door de beugel kunnen", klonk het toen bij de Merchtemse burgemeester Eddie De Block. De directeur zelf krijgt op 13 augustus wel nog de kans zich te verweren. Hij heeft de beweringen die over hem zijn verschenen steeds met klem ontkend.