Onderzoek naar 144 vzw's vanwege link met terreur en radicalisme

REUTERS
Het parket is een onderzoek gestart naar 144 vzw's in de Brusselse ­kanaalzone. Het parket linkt al die verenigingen met radicalisme of terrorisme. Dat is gebleken uit een grootschalige screening van de 3.308 vzw's in ­Molenbeek en omgeving, schrijven Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag.

Een kruising van de databanken van de vzw's met die van het parket leerde dat er 144 vzw's waren waarvan één of meerdere beheerders een link hadden met gewelddadig radicalisme of terrorisme.

In 74 gevallen hebben die beheerders een rechtstreekse band met radicalisme of terrorisme. Bij de rest gaat het om wapenhandel, drugshandel of andere zware criminele feiten. Een gerechtelijk onderzoek moet nu uitwijzen of de vzw's zelf ook een link hebben met terreur of radicalisme, aldus korpschef ­Johan De Becker van Zone West.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) hoedt zich voor grote conclusies. "Maar we zijn wel stilaan het kaf van het koren aan het scheiden. Nu hebben we op zijn minst al een zicht op welke vzw's er allemaal bestaan. We weten dat terreurnetwerken om geld wit te wassen en hun acties voor te bereiden net op zoek gaan naar het soort kluwen waarin we dankzij de controles nu klaarheid scheppen."

4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Dimi Bauwens

  In elk van die vzw's handelen meer dan 1 persoon! Stel dat maar 10 mensen per vzw betrokken zijn! Vermenigvuldig dit nu maal het aantal verdachte vzw's. Dit is enkel voor Molenbeek..

 • Anonymous

  Komen ze daar nu maar achter , zelfstandigen moesten wijken voor VZW op de Gentse feesten en dat is al 30 j geleden

 • Anonymous

  Alle VZW'S en andere "schijnverenigingen en bedrijfjes" moeten dringend doorgelicht worden. De gewone burger betaald belastingen om veel van die "wazige" toestanden in leven te houden en bepaalde slimmeriken geld te laten binnenhalen door omzeilen van de "Belgische sjoemelwetten" Of is het terug van " geen personeel en/ of middelen" om er werk van te maken. Maak er werk van , de middelen zullen dan binnenkomen.!!

 • Geert Heylen

  Dat weet de bevolking al jaren!! Maar hoe kan iemand zoiets oprichten? Je moet zelf maar eens een zaak uit de grond proberen te stampen hier in "den belziek". Ze slaan je murw met regeltjes;punten en komma's en dan moeten alle heffingen;taksen;btw;rsz en andere belastingen nog komen....nog gezwegen van banken... Dat zal positieve discriminatie zijn zeker!? (Verkeerde kleur...!?)