Onderzeese stroomkabel van 140 kilometer lang verbindt Engeland met België

r
Medialaan r
Op het strand van Zeebrugge worden de onderzeese stroomkabels aan land gebracht die ons land het Verenigd Koninkrijk verbinden. De stroomleiding zal nog deze week klaar zijn. Zo kan ons land rechtstreeks Britse stroom invoeren en omgekeerd.

Met de immense hoogspanningskabel onder de zee, eindigt een belangrijke fase in de bouw van de Interconnector tussen België en het Verenigd Koninkrijk. De leiding is 140 kilometer lang en verbindt het Britse Richborough met Zeebrugge.

Windmolenparken

Dankzij de kabels wordt de energie van de windmolenparken op zee omgezet in wisselstroom voor het elektriciteitsnet aan land, en omgekeerd. De hele stroomverbinding moet operationeel zijn tegen het eerste kwartaal van 2019.

Als wij elektriciteit te kort hebben, kunnen we via de kabel stroom van over zee binnen trekken. Bij een overschot kunnen wij stroom leveren aan het Verenigd Koninkrijk.

Uitwisseling

De uitwisseling over zee is erg belangrijk, zeker nu er voor onze kust extra windmolens bij komen. Op die manier krijgen we onze stroom makkelijk kwijt als er veel wind is. En de kans op een tekort aan elektriciteit, bij extreme koude bijvoorbeeld, is dan weer veel kleiner omdat de kabel 500.000 gezinnen van elektriciteit voorziet.

Het Verenigd Koninkrijk deelt nu al stroom over zee met Frankrijk en Nederland. De bedoeling is dat heel West-Europa op termijn stroom kan uitwisselen.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • vanaeken jokke

  Groene stroom van Engelse kerncentrales.

 • Jan Boden

  Binnenkort krijgen we dus nog een Engelse stroomfactuur in de bus.

 • Rik Vandewalle

  Snij hem door, brixet.

 • roland peeters

  Dus na de Brexit duurdere stroom want er moeten douane rechten betaald worden.Brexit hip,hip,hoera,zoals me de invoering van de euro .

 • Stan Vankoo

  Misschien kan Engeland dan ook meer transmigranten invoeren......