Onderwijsvakbonden gaan staken tegen pensioenplannen van regering

Actie van het ACOD Onderwijs in november vorig jaar.
Photo News Actie van het ACOD Onderwijs in november vorig jaar.
Alle onderwijsbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend voor woensdag 16 mei om te protesteren tegen de pensioenplannen van de regering. De vakbonden willen hun leden de gelegenheid geven aanwezig te zijn op de interprofessionele manifestatie tegen het pensioenbeleid. Dat melden de socialistische ACOD Onderwijs, de christelijke vakbonden COC en COV en het liberale VSOA Onderwijs.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

"Het onderwijspersoneel wordt door de maatregelen van de regering heel sterk geviseerd", aldus de mededeling van de vakbonden. "Deze actie kan in bepaalde scholen en centra aanleiding geven tot de afwezigheid van personeelsleden die hieraan deelnemen."

"Wij zullen op de interprofessionele betoging van 16 mei opstappen als een aparte groep van het onderwijs", zegt Koen Van Kerkhoven, secretaris-generaal van de Christelijke Onderwijscentrale (COC). "We hebben reden genoeg om op die manifestatie aanwezig te zijn: enerzijds wordt de pensioenleeftijd verhoogd en anderzijds wordt het pensioenbedrag verminderd door bijvoorbeeld de afschaffing van de diplomabonificatie."

"We vrezen op termijn voor de aantrekkelijkheid van het beroep en voor de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs", vervolgt Van Kerkhoven. "Ook de discussie over het al dan niet erkennen van een onderwijsbaan als 'zwaar beroep' maakt ons ongerust. We roepen al onze leden daarom op massaal aanwezig te zijn op de vakbondsbetoging van 16 mei in Brussel."
247 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Bauwens

  Als die stakingen toch zo terecht zijn dan vraag ik me af waarom de leerkrachten het dan elke keer nodig vinden om daar tegen de leerlingen over te liegen. Mijn dertienjarige dochter had vandaag te horen gekregen dat ze staken omdat ze tot 75 jaar moeten werken. Heb vier kinderen en dit is heus niet de eerste keer dat er schromelijk overdreven wordt om zichzelf te vergoelijken.

 • Sandra Konijn

  @ Peter Wauters: ik neem aan dat je uit ervaring spreekt? Waar haal je anders het lef vandaan om een leerkracht zo te veroordelen?! Zelf sta ik voor het eerst een jaar voltijds voor de klas en geloof me, ik heb ontzettend veel respect gekregen voor de collega's die dit al jaren aan een stuk doen. Je staat voor de klas non-stop in de schijnwerpers, het publiek is niet (altijd) zo simpel. Ik stel voor dat je het eens een maand probeert....

 • Peter Wauters

  Met hun 180 niet werkende dagen per jaar kunnen ze inderdaad niet tot rust komen. Het is een echt zeer zwaar beroep.

 • UGO DE MAEYER

  Laat ons maar eens beginnen met iedereen zijn pensioen op dezelfde manier te berekenen. Namelijk over de ganse loopbaan en niet over de laatste 7 of 10 jaar zoals bij sommige sectoren.En laat ons een paar discriminerende uitwassen tussen de verschillende stelsels wegwerken. Wedden dat er al veel langer pensioenen zullen kunnen gegarandeerd worden aan de jonge generaties !

 • MICHELINE GEVERS

  •Inge De Bruyn:::Hoe dikwijls op een schooljaar is er een ouder vergadeling. Wat houd dat in,"van wacht" zijn? Hoe dikwijls moet hij per maand naar welke vergadering. Moet Uw man ieder schooljaar zijn cursus herschrijven of is dit alleen het eerste jaar en nadien routine