Onderwijsvakbond begeleidt leerkrachten tijdens volledige loopbaan

Foto ter illustratie
Shutterstock Foto ter illustratie
De Christelijke Onderwijscentrale (COC) zal haar leden vanaf volgend schooljaar actief begeleiden bij hun functioneren. De vakbond wil zo iets doen aan het feit dat te veel leraren het onderwijs verlaten.

Vanaf 1 september 2019 zijn scholen verplicht om aanvangsbegeleiding te organiseren voor leraren. "De middelen daarvoor reiken niet tot in de hemel en bovendien verdienen alle personeelsleden aandacht in een goed professionaliseringsbeleid", stelt COC in een mededeling. "Het is de bedoeling dat leden op elk moment in hun loopbaan een beroep kunnen doen op de nieuwe service en dus niet alleen na een negatief functioneringsgesprek." Vanuit een preventieve visie zal COC een vormingsaanbod organiseren waarin alle facetten rond functioneren aan bod komen. 

Naast een analyse van het functioneren en naast coaching en begeleiding van het personeelslid zelf, zal COC ook de werkomgeving onder de loep nemen en onderzoeken welke omgevingsfactoren een impact hebben op onderpresteren. Die informatie kan gebruikt worden om het personeelsbeleid te optimaliseren.

Om de nieuwe service te kunnen aanbieden, investeert de onderwijscentrale in een bijkomende voltijdse kracht. "We hopen begin volgend schooljaar te kunnen starten met de nieuwe dienstverlening", luidt het.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rik lagrou

  Wie aangesloten is op vakbond of is nodig voor elke De onderwijskoepels zouden moeten zorgen dat geen leerlingen alleen les geven Uitbuiten van studenten net zoals men doet bij leerling-dokters??

 • ARNOLD EEMAN

  Schaf gewoon datgene af waardoor leraren het onderwijs verlaten, zo simpel is het.

 • Karel Wary

  Waarom reikt men diploma's uit aan studenten voor het onderwijs als ze er niet klaar voor zijn en nog 'begeleid' moeten worden. Nog een jobke bij uitgevonden voor iets wat niet zou mogen. Een diploma krijgen is ook aan de slag kunnen gaan zonder constante begeleiding wel af en toe indien nodig raad geven. Daarvoor dient een directie en niet alleen voor papierkes in de vullen.

 • Fons Casteels

  Niet echt indrukwekkend, de investering van de centrum-linkse vakbond ACV in die "volledige loopbaanbegeleiding voor alle leerkrachten": één voltijdse extra werknemer. Conclusie: hun persbericht "groot nieuws" is enkel bedoeld als ledenwerving en als verkiezingsslogan voor de sociale verkiezingen.

 • Rudi Willems

  Ze kennen de problemen. Kleuterklassenet 26 peuters, kinderen met allerlei ongemakken, waarvoor elk kind periodiek een verslag wordt gemaakt en een C.V. moet opgesteld worden. Tijd om lesgeven wordt bijzaak.