Exclusief voor abonnees

Onderwijsexpert Dirk Van Damme: “Stop met de eindtermen: het niveau van het Vlaams onderwijs is erdoor gedaald”

Dirk Van Damme
BELGAIMAGE Dirk Van Damme
“Verbeter de leraar en de leerlingen zullen vanzelf betere resultaten halen.” Dat ziet Dirk Van Damme als de noodzakelijke voorwaarde om de kwaliteit van het Vlaamse onderwijs structureel op te krikken. Onze journalist vroeg hem in het kader van #operatietoekomst wat we dringend moeten aanpakken.

Je hebt 9% van dit artikel gelezen
21 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Vleugels

  Ik sta al 47 jaar in het onderwijs. Vroeger waren ook leerkrachten die de kantjes er afliepen. Nu kan dat niet meer zomaar. De kansen van leerlingen enorm zijn toegenomen maar de druk op hen en leerkrachten ook, de tentakels van e-mail en smartschool bepotelen je constant, je moet je voor alles indekken, want sommige ouders en leerlingen zijn echt niet te doen. En geef de beginners eens een kans. Ik heb ook jaren nodig gehad om te groeien in de job. Zó simpel is het niet om les te geven.

 • Leo De Vos

  Meneer, u vertelt waar het om gaat!!

 • Johnny Temmerman

  als men nou eens ministers aan de macht zou zetten die slim en opgeleid waren in hun specialiteit dan zou het al stukken beter gaan.onbekwamen die maar wat uitwerken en het warm water terug hebben uitgevonden.Net als lerarentekort gewoon in de hand gewerkt wordt door met beginners hun voeten te spelen en dan verwonderd zijn dat ze afhaken.Belgie wordt geleid door dreamers en dat is het algemene probleem

 • Ann Van Der Voort

  De lerarenopleiding moet strenger inderdaad, leraren moeten een minimum aan niveau hebben MAAR het niveau van de leerlingen daalt omdat niks meer moet, wanneer ze iets niet kunnen, zal het wel ergens aan liggen en worden er aanpassingen gedaan. School is geen school meer, maar een jeugdbeweging, waar alles plezant moet zijn en zeker niet te moeilijk! En er thuis moeite in steken is ook niet meer van deze tijd. Hobby's en te vroeg op reis vertrekken, daar is tijd genoeg voor.

 • August Leemans

  Wanneer gaat men begrijpen dat men in de huidige maatschappij levenslang moet leren. Daar is het modulair systeem de ideale leidraad voor. Om een job te kunnen uitvoeren heeft men vaardigheden nodig. Het bezitten van deze vaardigheden is dus een must. Misschien moet men eens gaan werken met leerlijnen en dan komt men automatisch uit bij het individueel leertraject van de cursist. Goede opvolging en evaluatie is dan wel nodig om passend te differentiëren.