Weyts wil meer herexamens in het secundair onderwijs

Foto ter illustratie.
Thinkstock Foto ter illustratie.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil meer herexamens in het secundair onderwijs in de strijd tegen de "zesjescultuur". Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwblad vandaag. Het Katholiek Onderwijs ziet daar voorlopig geen reden toe.

"Als de laatste jaren de indruk is ontstaan dat herexamens niet meer zouden mogen, dan wil de Vlaamse regering heel duidelijk zijn: wij stellen vertrouwen in leerkrachten en beschouwen herexamens als een legitiem en voor sommige leerlingen heel nuttig instrument", klinkt het.

Concrete maatregelen zijn er nog niet, zegt onderwijsspecialist Koen Daniëls (N-VA). "Maar er zijn ondertussen gesprekken geweest met de koepels. We plannen zelf ook communicatie naar de scholen dat ze niet meer afgestraft zullen worden door de inspectie. Als de koepels zeggen dat het geen goed idee is, dan is dat maar zo. Onze boodschap: neem de school in eigen handen. En ja, daar horen ook herexamens bij", aldus Daniëls.

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen adviseert scholen al jaren om herexamens alleen bij hoge uitzondering te gebruiken, bijvoorbeeld omdat een leerling ziek was. Volgens de woordvoerder van de katholieke koepel zit er ook nu geen shift aan te komen. Het GO! zegt dat de kwestie nog niet aan de orde is.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • leen hanssens

  Groot gelijk Mr Weyts. De jeugd denkt dat ze niet meer moeten studeren, het zal zo wel gaan.

 • David Lievens

  Thiery Vansweevelt, het bewijs vind je meer dan waarschijnlijk in het examen dat ze zelf hebben ingevuld en waarop hun medeleerlingen beter presteerden.

 • David Lievens

  Tja, ons onderwijs gaat al jaren achteruit. Eigenlijk moet je eens 10 onderwijzers uit het secundair nemen en hen twee examens laten afleggen, doe Nederlands er zeker bij. Je zal snel begrijpen waarom het achteruit gaat. Er heerst steeds meer de mentaliteit van ‘niks moet, alles mag’.

 • Fons Casteels

  "Herexamens zijn totaal achterhaalt (?!)" schrijft Thierry Vansweevelt. Niet dus. Bij twijfel geven herexamens een objectieve beoordeling of de leerling al dan niet kan/mag overgaan. Bij een vakantiewerk weet je namelijk nooit wie het gemaakt heeft: de ouders, grote broer of toch de leerling zelf. De uitslag van een herexamen bewijst of de leerling al dan niet de noodzakelijke kennis heeft bijgeschaafd.

 • Ken Grootjans

  Iedereen weet wat best is: politici, experts, onderwijskoepels, doorlichting, psychologen, directeur managers, oudercomité, vriendenkring, ... . Helaas, de meeste daarvan hebben nooit (of amper) een klas en studenten gezien door de bril van de echte ervaringsdeskundige, de docent.