Wetstraatjournalisten vinden dat het wel meevalt met hun almacht

Premier Charles Michel wordt omstuwd door de pers bij zijn aankomst op een Europese top in Brussel (Archieffoto 19 februari 2016).
BELGA Premier Charles Michel wordt omstuwd door de pers bij zijn aankomst op een Europese top in Brussel (Archieffoto 19 februari 2016).
Ruim 8 van de 10 politieke journalisten in ons land vinden niet dat de media te veel macht hebben. Ze vinden wel dat ze bepaalde thema's op de agenda kunnen zetten. Voor het bepalen van de gespreksstof van de dag hebben ze méér invloed dan parlementsleden en belangengroepen, vinden ze, maar minder dan de premier en de ministers.

Dat blijkt uit een onderzoek van de professoren Stefaan Walgrave en Peter Van Aelst van de onderzoeksgroep Media, Middenveld en Politiek van de UAntwerpen.

In totaal hebben 253 politieke journalisten (sommigen doen alleen Wetstraat, anderen combineren het met andere onderwerpen) geantwoord op de online vragenlijst: 168 van hen waren Vlamingen, 85 waren Franstalig.

De grote meerderheid van de journalisten vindt hun rol in de politiek "niet te groot of problematisch". Ze zijn het er volledig mee eens dat media-aandacht voor een politicus (m/v) grote gevolgen heeft voor hun persoonlijke carrière. Vaak "in the picture" komen heeft gevolgen voor hun aantal voorkeurstemmen, én voor hun gewicht in de partij en in het parlement.

Agendasetters

De journalisten zeggen ook dat de media belangrijke agendasetters zijn, niet de belangrijkste - op dat vlak hebben premier en ministers nog een streepje voor - maar toch belangrijker dan drukkingsgroepen of politieke partijen.

Vlaamse journalisten schatten hun invloed trouwens groter in dan de Franstalige journalisten. Dat laatste komt wellicht door de invloed die de politiek nog heeft in de Franstalige media, terwijl de Vlaamse media minder een politieke en meer een journalistiek-mediatieke code volgen.