Wetenschappelijke of technische studies zitten in de lift

De zogeheten STEM-richtingen (sciences, technology, engineering, mathematics) zitten in de lift. Zowel in het secundaire onderwijs als in het hoger onderwijs zijn nu reeds meer studenten ingeschreven voor deze richtingen dan op hetzelfde moment vorig jaar. Toch moeten nog meer jongeren hun weg naar wetenschappelijke richtingen vinden. Essenscia en Co-Valent lanceerden vandaag het online platform Breaking Science.

Het aantal inschrijvingen voor opleidingen waaruit de chemiesector recruteert, ligt dit jaar maar liefst 3 procent hoger bij universiteiten, 7 procent bij hogescholen en 24 procent hoger bij het Se-n-Se (secundair-na-secundair) Chemische procestechnieken in vergelijking met vorig jaar. Uitschieters zijn de academische bachelors chemie (+15%) en fysica (+48%) en de professionele bachelor elektromechanica (+12%). Die toename is voor de industrie absoluut noodzakelijk.

"We merken dat in die sectoren veel oudere werknemers aan de slag zijn", vertelt Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder van Essenscia Vlaanderen. "Jaarlijks heeft de chemische sector zo'n 2.000 nieuwe mensen nodig om de vergrijzing op te vangen." Beckx vraagt dan ook dat de Vlaamse regering blijft investeren in de financiering van wetenschappelijke en technische studierichtingen. "In het regeerakkoord staat dat het pilootproject 'werkplekleren' zal worden verdergezet, maar daarnaast zijn ook extra fondsen nodig. Humaan wetenschappelijke studierichtingen krijgen nog steeds meer financiering, dat moet veranderen."

Om jongeren warm te maken voor chemie werd vandaag het online platform Breaking Science gelanceerd. "Chemie is overal aanwezig", legt Anke Fransen van Essenscia uit. "Op basis van weetjes, filmpjes en proefjes komen jongeren meer te weten over de chemische achtergrond van bepaalde dingen. Ze krijgen ook meteen een kijk op wat hun toekomstige carrière kan zijn, aan de hand van getuigenissen en vacatures. Voor leerkrachten is de site een handige tool om te gebruiken tijdens de lessen."

Meer info via www.breakingscience.be.