Werkgevers kijken zorgelijk naar onderwijs: "Soms zijn afgestudeerde studenten niet klaar om in een bedrijf aan de slag te gaan"

DEEL 4: HOE MOET DE SCHOOL VAN DE TOEKOMST ERUITZIEN? MORGEN SLOT

.
Wouter Van Vooren .
Ook de werkgevers in Vlaanderen kijken zorgelijk naar ons onderwijs. Ze zien te veel leerlingen afstuderen die niet capabel zijn om zich in een snel veranderende arbeidswereld staande te houden. Vlaanderen heeft volgens hen nood aan 'scholen van de toekomst'. En daarvoor willen ze ook zelf op de barricaden kruipen.

Werkgevers die zich met onderwijs bemoeien? Voor heel wat spelers in het onderwijsveld is dat nog altijd iets waar ze koude rillingen van krijgen. Het cliché wil dat ondernemingen enkel geïnteresseerd zijn in arbeidskrachten en dat de ontwikkeling van leerlingen als mens hen gestolen kan worden. Een foute veronderstelling, zweren de belangengroepen. "De onderwijskoepels wantrouwen ons niet, maar hebben wel nog de reflex: het is óns domein", zegt Peter Demuynck van technologiefederatie Agoria. "Terwijl er bij onze leden heel veel bezorgdheid heerst. Er is nood aan juist geschoolde jongeren. De technologiebedrijven hebben die nodig om producten te kunnen blijven ontwikkelen die onze mobiliteit, veiligheid en gezondheid verbeteren. De welvaart van Vlaanderen hangt daarvan af."

Je hebt 11% van dit artikel gelezen
44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jonas Gent

  Logisch ook, aangezien het werkveld zelden wil investeren in stagiairs of opleiding. Als dat bestaat, vaak door subsidies, rekenen ze dankzij deze subsidies jaar na jaar op nieuwe stagiairs (= gratis werkkrachten)

 • Paul Vandekerckhove

  'K zal 't zeggen Walter ,ze willen subsidies voor de starters en minder arbeidsbescherming . Want die ondernemers ,dat is VOKA.

 • eric brack

  Nochtans bij de VDAB nemen ze liever jonge vrouwen aan dan mensen met ervaring . Hoe omzeilt de VDAB die discriminatie wet ? wel , je krijgt steeds het antwoord, we zoeken net een ander profiel !

 • Mohamed Kabbal

  We zijn allemaal jong begonnen en van de school banken direct zonder ervaring. Ge moet de kans krijgen ergens te beginnen.

 • cindy mertens

  Dat die werkgevers dan al eens beginnen met jonge mensen een kans te geven en te investeren in opleidingen op de werkvloer. Geen school, universiteit of hogeschool kan heel specifiek hoogtechnologisch materiaal voorzien. Geef studenten een brede kennis en vakkennis mee (en daarin zijn onze scholen echt nog niet zo slecht) en als er een stage voorzien is in de opleiding: probeer ze dan ook echt iets bij te brengen, in plaats van ze als heel goedkope werkkrachten voor klusjes te beschouwen.