Website leert kinderen schaken op school

UNKNOWN
De website www.schakenopschool.be moet kinderen leren schaken op school. Volgens de initiatiefnemers zijn veel scholen onterecht bang om met schaken te starten en is het gezelschapsspel goed voor de algemene geestelijke ontwikkeling van kinderen.

Op de website vinden scholen en leerkrachten allerlei tips om te starten met schaken op school en in de lessen. Ze kunnen er ook een gratis starterspakket aanvragen met schaaksets en enkele boeken om de school op weg te helpen.
 
"De schrik die veel scholen hebben om met schaken te starten is meestal onterecht", zegt Geert Van Wonterghem, een van de initiatiefnemers van de website. "Om de beginselen van het schaken bij te brengen aan schoolkinderen is slechts een beperkte kennis van de leerkracht vereist, zijn of haar algemene didactische capaciteiten doen de rest."
 
Volgens de initiatiefnemers hebben verschillende wetenschappelijke studies aangetoond dat schaken de algemene geestelijke ontwikkeling van kinderen bevordert. "Maar schaken scherpt ook de sociale vaardigheden en zelfs de ondernemerszin: je overziet een situatie, smeedt een plan en voert dit plan uit. Je bent enkel op je eigen kunnen aangewezen: geen dobbelstenen, geen 'pech gehad', geen ongeluksfeeën die je de schuld kan geven. Je moet zelf beslissen en de juiste knopen op een doortastende wijze doorhakken. Al deze voordelen brengen er steeds meer scholen toe om het schaken al van jongs af aan in de school en zelf in het lessenpakket te integreren." (belga/vsv)