Voorrang voor Nederlandstalige kinderen in rand rond Brussel

Kinderen met minstens een Nederlandstalige ouder krijgen voorrang in scholen in de Vlaamse Rand rond Brussel.
thinkstock Kinderen met minstens een Nederlandstalige ouder krijgen voorrang in scholen in de Vlaamse Rand rond Brussel.
Kinderen met minstens een Nederlandstalige ouder krijgen voorrang in scholen in de Vlaamse Rand rond Brussel. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Dat schrijft De Tijd vandaag. Op dit moment geldt die voorrangsregel enkel in Brussel.

Net als in Brussel kampen de scholen in de Vlaamse Rand met capaciteitsdruk en schrijven heel wat Franstalige ouders hun kinderen er in, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). Daarom wil Vlaanderen een minimaal aantal plaatsen voorbehouden voor kinderen met minstens één Nederlandstalige ouder.

Coalitiepartner N-VA zegt dat het een manier is om het Nederlandstalig karakter van de Vlaamse Rand te bewaken. Open Vld zegt dan weer dat een goed evenwicht tussen Nederlandstaligen en anderstalige kinderen de sociale mix bevordert. 

Volgens Crevits is het wel nog zoeken naar een juridisch sluitende manier om de voorrangsregel in te voeren.
24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  moogt ge voor de zekerheid binnenkort misschien uitbreiden tot ninove :-)

 • Luc Vandeplas

  eindelijk!!!

 • Roy Cooks

  Wel Crevits, waarom geen geldverslindende "commissie" vol geparachuteerde 5e rangs politiekers in het leven roepen om dat te bestuderen??

 • Hugo Bavré

  Plaatsen, de naam van gerechten, gebouwen... kan men officieel laten beschermen als erfgoed. Maar voor onze taal en cultuur is dat blijkbaar niet mogelijk. Nochtans zou dat de eerste prioriteit moeten zijn. Door zo een wet zouden er geen communautaire problemen meer zijn.

 • Otto-Jan Rongewaard

  Hoe gaat men bepalen of kinderen Nederlandstalig zijn: skild en frienden?