Ga naar de mobiele website
^ Top

Volgend jaar geen gesuikerde frisdranken meer op scholen

AP
Ten laatste tegen eind volgend jaar zal in geen enkele middelbare school nog suikerhoudende frisdrank worden verkocht. Dat belooft de Europese frisdrankensector, weten de kranten van Mediahuis. Ze pakt daarmee Vlaanderen in snelheid, want hier was het plan om pas tegen 2021 alles te bannen. "We kunnen alleen maar blij zijn", zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

"Ten laatste eind 2018 gaan we die maatregel in heel Europa invoeren. We verkopen al tien jaar geen gesuikerde frisdrank meer aan basisscholen. Dat willen we nu ook doen voor de middelbare scholen", zegt Stanislas de Gramont, voorzitter van Europese frisdrankensector Unesda. "Van dan af bieden we alleen nog dranken aan met geen of weinig calorieën. We gaan nu alle scholen aanschrijven en inlichten."

Snelheid
Met de maatregel pakt Unesda Vlaanderen in snelheid. Eind ­november vorig jaar lieten de ­onderwijskoepels en de voedingsindustrie trots weten dat ze suikerhoudende dranken zouden weren op school, maar wel pas tegen het schooljaar 2020-2021. Light- en suikervrije frisdrank zouden dan nog mogen, maar het aanbod moet "beperkt" zijn.

Meer over44 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • P DG

  Geen automaten meer in de scholen!de producent ligt er niet wakker van hoor want het kost hun meer dan de opbrengst ervan!

 • Jo W

  Eindelijk. 3 weken geleden mijn schoonvader moeten afgeven na een lange strijd tegen diabetes. Fristi op 2 jaar wordt cola op 6 jaar, bier op 16 jaar en whisky of gin op 35. En op 50 jaar diabetes en op 65 is het na een lange lijdensweg gedaan. Diabetes is echt dikke miserie voor patiënt en familie !

 • Paul Den brave

  Soft drugs willen ze legaliseren , maar oei oei , een frisdrank is schadelijk voor de gezondheid , dus kunnen we de automaten ombouwen naar wiet automaten

 • mireille GELDOF

  Wanneer men in het ziekenhuis beland,of een appelflauwte krijg ,durven ze je wel een Cola voorschotelen.Namelijk om je energie weer op te krikken.Volgens dokters ,zijn alle waters ook niet even goed.Daarom alles met mate.

 • Bert Bibber

  Mensen schijnen niet te beseffen wat een blik cola met een kinderlijfje doet. Drink er een paar per dag en van stil zitten komt niet veel meer in huis. De combinatie ADHD en veel cola is helemaal een cadeau voor de leerkrachten.

Meld een bug