Vlaanderen en Nederland gaan samenwerken in strijd tegen lerarentekort

thinkstock
Vlaanderen en Nederland gaan in een werkgroep samen bekijken hoe ze het lerarentekort kunnen aanpakken. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een probleem. De gezamenlijke strijd tegen het lerarentekort is één van de concrete afspraken die gemaakt zijn op de Nederlands-Vlaamse top in het Nederlandse Middelburg. 

Om de twee jaar zitten de Vlaamse en Nederlandse regering samen om een aantal grensoverschrijdende dossiers te bespreken en de samenwerking te versterken. Vandaag vond in de pittoreske Abdij van Middelburg, Nederland, de vierde topontmoeting plaats. 

Lerarentekort

Een van de concrete dossiers waarin Vlaanderen en Nederland nauwer gaan samenwerken is de aanpak van het lerarentekort. Dat tekort is zowel in Vlaanderen als in Nederland een nijpend probleem. Zo moet Vlaanderen volgens minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) tegen 2024 jaarlijks op zoek naar zo'n 5.000 tot 7.000 leerkrachten. 

Ook haar Nederlandse collega-minister Ingrid van Engelshoven is op zoek naar extra leerkrachten. Het Nederlandse ministerie verwacht een tekort van 3.000 voltijdse leerkrachten in het basisonderwijs in 2020. Daarom hebben ministers Crevits en Van Engelshoven beslist een ambtelijke taskforce op te zetten in de gezamenlijke strijd tegen het lerarentekort.

IJzeren Rijn

Op de top hebben ministers-presidenten Geert Bourgeois en Mark Rutte ook gesproken over het dossier van de IJzeren Rijn, de goederenspoorverbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Het getouwtrek over de spoorverbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied sleept al ettelijke jaren aan. 

Op de top is daarover afgesproken dat Vlaanderen en Nederland zullen deelnemen aan de internationale werkgroep die de Duitse bondsregering wil lanceren. Bedoeling is dat die werkgroep bekijkt hoe het spoorproject gerealiseerd kan worden. 
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louis Heyens

  gevolg: binnenkort moeten de kinderen een inkomticket kopen om in de refter de "bokes" mogen op te eten en met dat geld zullen ze dan reclame maken voor de digitale werkmiddelen (tablet, laptop, ...) Er bestaat toch zoiets als "knelpuntberoepen" ... dus men wist het al zeer lang dat het een probleem zou worden, waarom dan pas ingrijpen als zowel de KOE als het KALF al VERDRONKEN zijn.

 • Freddie Lamers

  Wat is er nu aantrekkelijk aan leraar zijn? Pubers die je het bloed van onder je nagels halen. Desinteresse in wat je verteld. Ouders die je de wacht aan komen zeggen.

 • ALAIN CATRY

  Kunnen ze geen beroep doen in het zuiden van "ons" land ?

 • James Holden

  Ontsla Crevits en zet iemand bekwaam aan de top. Schaf het m-decreet af! Geef de scholen veel meer uren voor ondersteunend personeel zoals de Zorg-juffen en de ICT-co's. Schaf alle godsdienstlessen af en geef extra lessen lichamelijke opvoeding of ICT in de plaats...

 • ivo simons

  Wat een belachelijke komedie. Ik ken jonge afgestudeerde leraren die tientallen onderwijsinstellingen schriftelijk gecontacteerd hebben voor een betrekking. Ofwel geen antwoord ofwel een negatief antwoord ofwel her en der even inspringen ter vervanging. Van waar dit tekort?