Vlaamse universiteiten breken lans voor hoogstaand wiskundeonderzoek

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
Het weer voorspellen? Epidemieën beheersen? Onze voedselveiligheid monitoren? Artificiële intelligentie? Allemaal onmogelijk zonder wiskunde. Wiskunde is dan ook enorm belangrijk en onze samenleving heeft baat bij hoogstaand wiskundeonderzoek, degelijk wiskundeonderwijs en een vlotte vertaling van nieuwe wiskunde in innovatie. Om dat te realiseren pleiten de vijf Vlaamse universiteiten voor een slagkrachtig platform dat de wiskunde verenigt. 

Ze doen dat in een persmededeling die ze vandaag, op pi-dag (naar de Griekse letter 'pi' van het alfabet) verspreiden. Pi-dag wordt op 14 maart gevierd, omdat in de Amerikaanse schrijfwijze voor data 14 maart geschreven wordt als 3/14 en de driecijferige benadering voor pi 3,14 is - en dat is een feestje waard op de wiskunde-departementen van universiteiten wereldwijd.

"Het is een paradox", zegt Herman Van Goethem, voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR). "De impact van wiskunde op onze maatschappij wordt steeds groter. Maar toch is wiskunde steeds minder zichtbaar." 

Nijpend tekort aan wiskundeleraren

Ondanks haar belang kampt de wiskunde vandaag met verschillende uitdagingen. "Een nijpend probleem is het tekort aan wiskundeleerkrachten", zegt Koen Verlaeckt, secretaris-generaal van VLIR. "Elk jaar stoppen een vierhonderdtal wiskundeleerkrachten ermee, de meeste door pensionering. Maar van de honderd wiskundigen die elk jaar afstuderen, kiezen er maar een twintigtal voor het onderwijs. Wiskundigen zijn immers ook erg gegeerd in het bedrijfsleven." 

Om de uitdagingen aan te pakken, moet de hele Vlaamse wiskundwereld samenwerken. De Vlaamse rectoren pleiten voor een wiskundeplatform, waar de onderwijssector, bedrijfs- en academische wereld samen timmeren aan een sterkere wiskunde. Via dat platform kunnen ze dan beter communiceren over het belang van wiskunde, werken aan de verbetering van het wiskundeonderwijs, meer wiskundestudenten (vooral meisjes) aantrekken, wiskundig onderzoek uitbreiden en de transfer van wiskundige kennis naar technologische innovatie verbeteren.

Jonge Academie

Naast de VLIR namen ook enkele wiskundigen en ingenieurs uit de Vlaamse universiteiten en een groep academici van de zogeheten 'Jonge Academie' het initiatief om een verklaring op te stellen. "Om de uitdagingen structureel aan te pakken, moet de hele Vlaamse wiskunde samenwerken", is hier het motto. Ook enkele captains of industry ondertekenden de verklaring, zoals Jef Colruyt (CEO Colruyt Group), Jan De Witte (CEO Barco), Johan Thijs (CEO KBC) en Françoise Chombar (CEO Melexis en voorzitter STEM-Platform). Verder betuigden ook David Dehenauw (KMI-meteoroloog), Frank De Winne (astronaut) en Charissa Parassiadis (zangeres Slongs) hun steun. Ook de directeurs van de belangrijkste onderwijskoepels Lieven Boeve en Raymonda Verdyck hebben hun handtekening gezet.

Een man voor een schoolbord vol met wiskundige formules.
thinkstock Een man voor een schoolbord vol met wiskundige formules.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • piet devlieger

    Wiskunde is inderdaad veel belangrijker dan de gewone burger denkt. Ik heb ooit een paar jaar een wiskundeleraar gehad die zijn vak op een heel boeiende manier gaf waardoor al zijn leerlingen met plezier zijn lessen volgden en dan ook goede resultaten hadden. Hij gaf betekenis aan wiskunde. Eén van zijn uitspraken was 'wiskunde is als muziek'. Ook voor natuurkunde en scheikunde hadden we er zo een. Mooie tijden.

  • Philippe Heynderickx

    Zie bordschema: E is energie (eenheid 1 J = 1 kg m^2 s^-2) en m*a is een kracht (1 N = 1 kg m s^-2)… Laten we hier mee beginnen….