Vlaamse regering stelt hervorming van secundair onderwijs uit tot 1 september 2019

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
BELGA Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).
De Vlaamse regering stelt de start van de hervorming van het secundair onderwijs uit tot 1 september 2019. De scholen krijgen een extra jaar om zich voor te bereiden.

De vraag was al langer of de hervorming zou ingaan op 1 september 2018, zoals oorspronkelijk gepland, of er uitstel zou komen. Verschillende onderwijsverstrekkers, de Vlaamse Onderwijsraad en een aantal politieke partijen hadden daarom gevraagd. Alvorens de regering de knoop zou doorhakken, werkte minister van Onderwijs Hilde Crevits nog een uitgebreide overlegronde af. Maar ook zij liet enkele weken geleden verstaan dat september 2018 voor haar "geen fetisj" was.

De kogel is nu dus door de kerk. "Om een kwalitatieve opstart te garanderen heeft de Vlaamse regering vandaag na uitgebreid overleg met het onderwijsveld en verschillende adviezen beslist dat het schooljaar 2018-2019 een schakeljaar wordt voor de scholen om de modernisering voor te bereiden", zegt de minister. "Op 1 september 2019 gaat de modernisering dan definitief van start. Het ontwerpdecreet verhuist nu voor advies naar de Raad van State en moet nadien nog groen licht krijgen in het Vlaams parlement.

"Akkoord over eindtermen heeft alles veranderd"

De ommezwaai in de hervorming van het secundair is er gekomen met het akkoord over de eindtermen. "Alles is veranderd toen we daar plots een akkoord over hadden", zegt Crevits. CD&V, N-VA en Open Vld sloten in oktober een akkoord over de sleutelcompetenties die in de termen moeten worden ingeschreven.

"Tot dan moest ik de druk op de ketel houden", zegt de minister. Ze stelde herhaaldelijk dat ze de hervorming desnoods zonder eindtermen zou invoeren. "Maar eenmaal we daarover een akkoord hadden, was het duidelijk dat structuur en inhoud moesten samengaan."

De eindtermen moeten nu wel nog worden uitgewerkt, door onder meer de onderwijskoepels en onderwijsexperts. Het Vlaams parlement moet ze dan finaal goedkeuren, mogelijk tegen de zomer van 2018. Daarna kunnen de scholen nieuwe handboeken en leerplannen beginnen maken.

Dat Crevits de hervorming met het oog op de campagne nog graag voor de verkiezingen zou ingevoerd hebben, wil ze niet gezegd hebben. "Als minister moet je de toekomst voorbereiden", zegt ze voorts. "In de loop van volgend jaar zal de hervorming zijn goedgekeurd in het parlement en kan ik ze ook 'in de markt zetten'."

Eindtermen en duaal leren

Het was ook al langer duidelijk dat de hervorming van het secundair onderwijs aan de invoering van de nieuwe eindtermen én aan het duaal leren zou worden gekoppeld. Ook die twee vernieuwingen komen er dus pas in 2019. Met het duaal leren kunnen jongeren vanaf 15 jaar hun kennis op de werkvloer opdoen. Het gaat om een volwaardige leerweg naast het voltijds secundair onderwijs.

Momenteel wordt het systeem uitgetest in 21 studierichtingen, waaraan 480 leerlingen deelnemen. Volgend schooljaar wordt dat uitgebreid naar 55 studierichtingen. Vanaf 1 september 2019 komt er een volwaardige uitrol, in het technisch, beroeps- en buitengewoon onderwijs. Op een latere datum zal het ook in het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs worden ingevoerd.

GO! reageert blij

Het Gemeenschapsonderwijs (GO!) is blij met de beslissing van de Vlaamse regering. "We zijn tevreden dat de Vlaamse Regering met onze bezorgdheden rekening gehouden heeft en de start van beide decreten op 1 september 2019 heeft gebracht", zegt afgevaardigd bestuurder van het GO!, Raymonda Verdyck. 

Het GO! had de latere ingangsdatum gevraagd om de modernisering kwaliteitsvol en inhoudelijk te kunnen realiseren. "Er is immers nog veel werk aan de winkel", klinkt het. "Bovendien vraagt de hervorming een groot engagement van onze mensen."

Te nemen stappen

Ook N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls is tevreden met het uitstel. Op die manier kan de hervorming kwalitatief en in de juiste volgorde worden uitgerold, zegt het Vlaams parlementslid. "Reeds in 2016 heb ik na vele contacten met directies en leerkrachten aangegeven dat men realistisch moest zijn bij de invoering. Ik ben dan ook blij dat de Vlaamse regering daarin gevolgd is", aldus Daniëls.

Voor hem moeten nu de volgende stappen in de juiste volgorde worden afgewerkt: "Eerst de eindtermen zelf maken, vervolgens de leerplannen op basis van die eindtermen en de invulling van de studierichtingen, dan kunnen handboeken ontwikkeld worden en uiteraard onze leerkrachten vormen. Die juiste volgorde is belangrijk, want anders krijg je nieuwe studierichtingen met leerplannen die oude eindtermen bevatten". Hij wijst er nog op dat de hervorming inhoudelijk blijft zoals ze was beslist, met onder meer een getrapte studiekeuze en een daling van het aantal studierichtingen.

Sp.a dringt nu aan op bijsturing

Oppositiepartij sp.a hoopt dat het uitstel van de hervorming van het secundair onderwijs zal worden gebruikt om het project nog bij te sturen. De hervorming zoals ze voorligt biedt volgens de partij geen antwoord op de dalende internationale kwaliteit.

Sp.a reageert, net als de onderwijskoepels, tevreden, maar hoopt dat het extra jaar zal worden gebruikt om nog inhoudelijk bij te sturen. "De koepels en onderwijsexperts zijn het erover eens dat de zogeheten modernisering van het secundair onderwijs niet volstaat om de uitdagingen van ons onderwijs aan te pakken", zegt parlementslid Caroline Gennez. "Het hoge aantal jongeren dat het onderwijs zonder diploma verlaat en dus amper kansen heeft om een job te vinden, de dalende internationale kwaliteit van ons onderwijs, de toenemende schoolmoeheid bij jongeren... Al deze problemen krijgen in de hervorming geen antwoord." Sp.a roept Crevits op om opnieuw rond de tafel te gaan zitten met het onderwijsveld. 
31 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Boden

  Crevits is weer duidelijk de voetveeg van de vakbonden.

 • Jacques Pauwels

  Klasgemiddelde afschaffen,laat ze maar in hun "moedertaal"praten,enz... Waarom ze zo maar geen diploma geven....we mogen het hen ni te moeilijk/lastig maken.

 • JAN krommentak

  Als de politiek zich er mee bemoeit dan is het naar de knopen !

 • Mario Deconinck

  T' Is voor de volgende makkelijk zat veel bla -bla weinig boem -boem!

 • Boarle Moorlooghe

  In het basisonderwijs volgen de hervormingen zich in sneltempo op, moeten we rekening houden met een waslijst aan regels en doelstellingen en krijgen we met moeite de tijd iets te implementeren. Eens in het middelbaar blijft alles bij het oude. Stem de netten op elkaar af aub, zo snel mogelijk.