Vijfdejaars kunnen herexamen doen bij Examencommissie om alsnog over te gaan

Belga
Leerlingen die in het vijfde middelbaar buizen voor een vak zouden voortaan herexamen kunnen afleggen bij de Examencommissie en zo toch naar het volgende jaar kunnen overgaan. Dat heeft VRT Nieuws vernomen. Het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits bevestigt de nieuwe maatregel.

In het vijfde jaar middelbaar is een B-attest en dus een heroriëntering naar een andere richting niet meer mogelijk voor leerlingen die niet slagen voor een vak. In uitzonderlijke gevallen kan de klassenraad beslissen om een herexamen te organiseren, maar al jaren zijn de scholen de herexamens aan het afbouwen.

Voor een leerling die bijvoorbeeld niet slaagt in wiskunde en geschiedenis, is een C-attest en zittenblijven dan het verdict. De leerling kan voor die vakken wel opnieuw examen afleggen bij de Examencommissie, maar ook bij een gunstig resultaat moet hij in de huidige regeling het vijfde jaar toch overdoen. In de nieuwe regeling kan hij zich nu echter aandienen voor het zesde jaar en kan de "toelatingsklasseraad" hem toelaten, zo verluidt bij het kabinet.

Met de maatregel wil Crevits vermijden dat jongeren de school zonder diploma verlaten. De onderwijskoepels reageren met gemengde gevoelens. "Voor enkele leerlingen kan dit uitzonderingssysteem van belang zijn, maar het staat haaks op de pedagogische richting die we binnen het onderwijs volgen. We hebben in het verleden gewerkt naar zo weinig mogelijk herexamens en dit doet daar afbreuk aan", reageert topman Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs op deredactie.be. Hij vreest dat de Examencommissie een "herexamencommissie" zal worden.