Vier Vlaamse universiteiten in wereldwijde top 300

REUTERS
Het Massachusetts Institute of Technology (MIT) is voor het zesde jaar op rij verkozen tot beste universiteit van de wereld. Dat is een record. Dat blijkt uit de QS World University Rankings, de lijst van de 965 beste universiteiten ter wereld. Er staan acht Belgische en vier Vlaamse universiteiten in de ranking.

QS Rankings is wereldwijd één van de meest vooraanstaande rankings van universiteiten. Slechts de beste 965 universiteiten halen de publicatie. Daarvoor werden 4.000 universiteiten geëvalueerd.

Verenigde Staten

De Verenigde Staten domineren de lijst, met naast de MIT op de eerste plaats nog vier andere Amerikaanse universiteiten in de top tien. Stanford University bekleedt de tweede positie, gevolgd door Harvard University op drie, California Institute of Technology op vier en University of Chicago op negen. Vier Britse universiteiten staan op plaats vijf tot en met acht: University of Cambridge, University of Oxford, University College of London en Imperial College London. Eén Europese unief in de top tien: de ETH Zurich, Swiss Federal Institute of Technology op de tiende plek.

Uit de lijst blijkt ook dat China aan een inhaalmanoeuvre bezig is. Er staan zes Chinese universiteiten in de ranking. Het is de eerste keer dat er zo veel Chinese instellingen de lijst halen.

Belgische universiteiten

De KU Leuven bekleedt met plaats 71 de hoogste positie van de Belgische universiteiten. Rik Torfs, rector van de KU Leuven, reageert verheugd. "Sinds 2011 scoren we jaar na jaar continu hoger op deze ranking. Dit jaar zijn we in de globale ranking gestegen van 79 naar 71 en binnen Europa van 26 naar 21. Als je enkel het Europese vasteland in rekening brengt stijgen we van 12 naar 10", aldus Torfs.

"De ratio's, op basis waarvan deze ranking opgemaakt wordt en waarop we heel goed scoren, zijn 'academische reputatie', 'citaten' en 'internationale staff'. We moeten natuurlijk continu proberen blijven te verbeteren. Onze zwakste punt is echter het aantal professoren per student, maar daar we kunnen we zelf weinig aan veranderen", aldus Torfs.

De Universiteit van Gent staat op plaats 125. De Gentse rector Anne De Paepe benadrukt dat de onderscheiding toe te wijzen is aan de inspanningen van alle UGent-onderzoekers en de ondersteunende diensten van de centrale administratie.

De Vrije Universiteit Brussel (VUB) bekleedt de 182ste plaats. Rector Caroline Pauwels is trots op de prestatie die de VUB heeft neergezet. "Zowel educatief als wetenschappelijk staan we er goed voor. En het belang van onze relatie met internationaal Brussel wordt weer eens benadrukt."

Op plaats 210 staat de Universiteit Antwerpen. "Voor een jonge universiteit als de Universiteit Antwerpen is plaats 210 absoluut iets om fier op te zijn. Wereldwijd zijn er ongeveer 26.000 universiteiten: Antwerpen behoort dus tot de 1 procent beste universiteiten van de wereld. In de aparte Top 50 Under 50, een mondiale lijst van datzelfde QS met universiteiten die jonger zijn dan vijftig jaar, staan we zelfs op de tiende plek", zegt Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen.

"Het belang van rankings mag niet overschat worden, maar algemeen zeggen ze wel iets over de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Voor de internationale uitstraling van een universiteit is 'gerankt' worden zeker een goede zaak."

Verder zien we nog vier andere Belgische universiteiten in de ranking: de Université Catholique de Louvain (UCL) op plaats 153, de Université Libre de Bruxelles (ULB) op 205, de Université de Liège (ULg) op 219 en de University of Mons op de lijst tussen plaats 551 en 600.