Vier op tien leerlingen eten lunch niet elke dag op

PHOTO_NEWS
Veertig procent van de 8 tot 12-jarigen eet op school niet elke dag zijn of haar boterhammen of warme maaltijd helemaal op. Het merendeel van de leerlingen vindt voedselverspilling op school een probleem, maar doet er te weinig aan. Dat blijkt uit een studie op initiatief van de vzw GoodPlanet Belgium en het bedrijf Tetra Pak.

De rondvraag over voedselverspilling werd op school afgenomen bij 350 kinderen tussen 8 en 12 jaar. De meerderheid van de ondervraagde leerlingen gaf aan boterhammen te eten op school, één op de vijf kinderen eet warm.

Als de leerlingen niet alles op krijgen is dat in 55% van de gevallen omdat ze te veel eten hebben meegekregen. Toch kiest 73 procent van de leerlingen zelf het aantal boterhammen dat ze meenemen. In andere gevallen willen kinderen spelen of vinden ze het niet lekker.

GoodPlanet Belgium roept de scholen op om kinderen beter te informeren over voedselverspilling en stelt daarvoor educatief materiaal ter beschikking. De eerste proefles werd op dinsdag gegeven in de basisschool Goede Lucht in Anderlecht. "We zijn ervan overtuigd dat we met deze vorming scholen kunnen helpen om de theorie te vertalen naar de praktijk. Dat zullen we doen door kinderen met actiegerichte workshops te helpen om bewustere keuzes te maken en voedselverspilling een halt toe te roepen", aldus Jo Van Cauwenberge, directeur GoodPlanet Belgium.