Verzet van studentenkoepel tegen het schrappen van het recht op examenkopie

De Vereniging voor Vlaamse Studenten (VVS) kant zich tegen het feit dat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het recht voor studenten drastisch wil beperken om een kopie aan te vragen van het afgelegde schriftelijk examen. Dat meldt het Leuvense studentenblad Veto en wordt bevestigd door Dylan Couck die binnen de VVS verantwoordelijk is voor onderwijs.

Nu heeft elke student de mogelijkheid om een examenkopie aan te vragen, hoewel niet elke onderwijsinstelling happig is om die vraag in te gaan. Crevits wil dit beperken tot studenten uit het hoger onderwijs die een beroepsprocedure instellen tegen het examenresultaat. Het kopierecht zou bovendien beperkt worden tot de foutief beantwoorde vragen.

Volgens Couck is het behoud van het recht op een examenkopie belangrijk voor studenten. "Studenten, in de eerste plaats zij die met leerstoornissen kampen, hebben er baat bij om na een examen na te gaan wat er fout liep. Het is bovendien een goede onderwijspraktijk dat professoren elk jaar opnieuw nieuwe examenvragen opstellen in het licht van wat er gedoceerd werd", aldus Couck. 

VVS wil in de eerste plaats meer tijd om dit thema grondig te bespreken. De maatregel van Crevits zit vervat in een 30 bladzijden tellend verzameldecreet met een allegaartje van artikels. Samen met de Vlaamse Onderwijsraad pleit VVS ervoor om het artikel uit dit decreet te halen. De maatregel is volgens Couck wellicht ook strijdig met de regelgeving over de openbaarheid van bestuur. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eugene Peeters

  Wat voor een clubken is dat nu weer , die VVS?

 • chris velde

  Het ware beter om de meeste van de procedures die kunnen ingesteld worden tegen onderwijsinstellingen af te schaffen. Vroeger was je gebuisd en daarmee was de kous af. ben zelf ook slachtoffer geweest van 0,5 puntjes te kort op 2000 en daarom in september mogen terugkomen. Is dat rampzalig? NEEEEEEEEN, het is pas rampzalig als je het zelf dramatiseert (wat op dat ogenblik logisch is)!

 • vandekempen bart

  binnen de kortste keren circuleren alle examens van de laatste jaren via die kopies. en kan de leerkracht weer helemaal vanaf nul beginnen, opnieuw en opnieuw.

 • Jan Jets

  Fotoke van trekken, probleem opgelost.