Veel scholen hebben nog te weinig leerkrachten voor begin schooljaar

thinkstock
Het nieuwe schooljaar staat voor de deur, maar heel wat scholen zijn nu nog op zoek naar leerkrachten. Dat meldt de VRT. “Het is zoeken naar een speld in een hooiberg”, zegt de directeur van het Sint-Martinuscollege in Overijse.

Binnen amper anderhalve week - op 2 september - start het schooljaar opnieuw. Maar scholen hebben het moeilijk om nieuwe leerkrachten te vinden. In het Sint-Martinuscollege in Overijse zoeken ze bijvoorbeeld nog liefst acht leerkrachten. Vooral leraren voor wiskunde en wetenschapsvakken zijn erg moeilijk te vinden, stelt directeur Johan Vanloo. 

De directeur beseft dat mensen met een bachelor- of master-diploma vaak voor de privésector kiezen. Daar kunnen ze immers meer verdienen. “Wij hebben een mooi aanbod met onze vakantie en ons loon is ook niet mis”, reageert Vanloo aan de VRT. “Maar tegenover grote bedrijven kunnen wij niet opboksen. Je ziet ook dat mensen uit wiskundige richtingen in hogescholen en universiteiten vooral afvloeien naar de privé. Dan heb je als school een groot probleem. We zijn geen uitzondering in de streek, zelfs niet in Vlaanderen. Het tekort is er overal.”  

Kwaliteit

De Vlaamse overheid waarschuwde eerder al voor een dreigend lerarentekort vanaf volgend jaar, maar veel scholen hebben er dus nu al mee te kampen. Dat bevestigt ook de katholieke onderwijskoepel. “Ik schrik niet van dit nieuws”, stelt topman Lieven Boeve. “Mensen met een leerkrachtendiploma zijn ook in andere sectoren populair. Daarnaast is er ook een hele generatie leerkrachten die met pensioen gaat, en komen er ook steeds meer leerlingen bij.”

Elke 18-jarige die graag naar het onderwijs wil, moeten we daar ook proberen te krijgen”, aldus Boeve. “Er wordt een nieuw Vlaams regeerakkoord gevormd, wij hopen uiteraard dat maatregelen om het lerarentekort aan te pakken daar prominent in staan. Het tekort aan leerkrachten is de grootste en belangrijkste bedreiging voor de goede kwaliteit van ons onderwijs.”

“Er is hoop nodig”

“Een toverformule bestaat niet”, zegt ACOD Onderwijs. Wat leerkrachten nu nodig hebben is hoop. En die hoop kan er enkel komen als men, liever vandaag dan morgen, met een concreet en duidelijk stappenplan komt. Kleinere klassen, het aanpakken van absurde administratie en werkbaar werk, moeten daarin zeker terug te vinden zijn.” 

Bent u directeur of leerkracht op een school die nog volop sollicitaties uitschrijft? Of kent u een school waar ze stilaan met de handen in het haar zitten omdat ze nog acht lege plekken te vullen hebben? Ik hoor het graag! U mag mailen naar fien.tondeleir@dpgmedia.be, met vermelding van de school en uw telefoonnummer.
74 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Mevr Crevits die de wijsheid te koop had . Waar zit ze nu met haar zoveelste puinhoop? Of mag ze aan haar volgende puinhoop beginnen ? Onbekwaamheid troef bij CD&V .

 • JAN krommentak

  Jaar na jaar laat de opeenvolgende regering zich denigrerend uit over de leerkracht hun verloning hun vakantie en hun vastheid van betrekking en hun kunnen iedere politieker wil zijn wil zijn idee doordrukken want het moet anders ondertussen weten we waar we zitten in een ramp scenario en zo vergaat het vandaag de ganse openbare sector want het moet anders al heb je geen bedrijfswagen geen eco schecs geen 2 de peiler en geen pensioenfonds en het pensioen zelf is volledig veranderd in berekening

 • Gino Denil

  Volgens sommigen maar 20 uur van 50 minuten werken, veel betaald, de helft van het jaar verlof, onaantastbaar vast benoemd, na 25 jaar op een reusachtig pensioen en een royale ziekteregeling. En toch niemand die het nog wil doen. Maar als ze binnenkort s morgens en 's avonds 6,66 € moeten betalen om naar het werk te mogen rijden zal het beroep terug in aanzien stijgen.

 • Yannick Decorte

  Ik denk dat de scholen veel strenger moeten omgaan met hun leerlingen.Tegenwoordig mag je als leerkracht enkel uw mond houden. Agressieve leerlingen, vandalen, onbeleefde leerlingen en ga zomaar door, moeten blijkbaar gewoon getolereerd worden. Vorig jaar nog het geval in Schaarbeek, om nog te zwijgen van alle andere scholen waar het misloopt door de leerlingen. Wie wil er dan nog les geven aan kinderen en jongeren die niet luisteren en ongeïnterseerd zijn, en ouders die laten begaan??

 • Pieter Verhulst

  Heb me 15 jaar geleden willen omscholen van IT naar leerkracht lager onderwijs. Helaas kon het toen enkel in dagonderwijs. 3 jaar geen inkomsten om terug naar school te gaan is lastig als je kinderen hebt. Dus niet gedaan, wel steeds jammer gevonden. Ik mocht wel via een D cursus, nadien SLO in een jaar me omscholen om dan op hoge school IT vakken te geven, waar ik absoluut geen zin in had.