Universiteiten onder de loep op Nieuwe Europese website

U-Multirank.
Met twee miljoen euro Europese steun is vandaag een nieuwe website gelanceerd waar meer dan 850 universiteiten vergeleken kunnen worden. U-Multirank vermijdt volgens de Europese Commissie de val van "simplistische rangschikkingen" en biedt studenten een bredere waaier aan parameters om de keuze te maken die hen het best schikt.

Terwijl traditionele rankings volgens de Commissie vaak te zeer focussen op research, baseert U-Multirank zijn beoordeling ook op de kwaliteit van het onderwijs, de internationale oriëntatie, regionale betrokkenheid en de doorstroom van kennis naar het bedrijfsleven.

Met die "vernieuwende" aanpak komt volgens eurocommissaris voor Onderwijs Androulla Vassiliou "een einde aan het onrecht dat talrijke universiteiten" wordt aangedaan die nooit in internationale rangschikkingen verschijnen, hoewel ze op bepaalde vlakken goed scoren.

Studenten kunnen op de website hun persoonlijke rangschikking opmaken op basis van hun academische desiderata. Zo kunnen ze informatie verkrijgen over de universiteit of specifieke disciplines die hen het meest interesseren.

De ontwikkeling van de site was in handen van een onafhankelijk consortium geleid door een Nederlands en een Duits onderzoekscentrum. De KU Leuven is één van de partnerorganisaties.