UHasselt wil fors uitbreiden: "Volgens EU-normen zelfs plaats voor zesde unief"

Luc De Schepper, rector van UHasselt.
BELGA Luc De Schepper, rector van UHasselt.
De Universiteit van Hasselt wil in tien jaar twaalf extra opleidingen toevoegen, om te groeien tot tienduizend studenten. Dat ambitieuze uitbreidingsplan van rector Luc De Schepper werd gisterenavond goedgekeurd door de raad van bestuur van UHasselt, schrijft Het Belang van Limburg. In een reactie vraagt de Gentse rector Rik Van de Walle aan de Hasseltse universiteit "keuzes te maken".

In Limburg gaan nog steeds te weinig jongeren naar de universiteit en tegelijk trekken veel knappe koppen weg naar (vooral) Leuven. Twee jaar lang heeft De Schepper gewerkt aan een plan om te zorgen voor meer hogeropgeleiden en om de brain drain te voorkomen.

"Het is uitgebreid overlegd met de sociale en economische partners, zij staan achter de plannen", zegt rector De Schepper. De twaalf richtingen passen in het SALK-plan, dat het vertrek van Ford moest opvangen.

30 miljoen extra

De nieuwe opleidingen gaan van burgerlijk ingenieur bouwkunde, computerwetenschappen en werktuigkunde, bio-ingenieur, de master geneeskunde tot de eerste Vlaamse master health care engineering.

Dat KU Leuven en wellicht de andere uniefs op hun achterste poten gaan staan, beseft De Schepper uiteraard. Hij weerlegt hun kritiek in zijn eigen plan. "Het is niet onbetaalbaar. Op kruissnelheid zouden we hooguit 30 miljoen euro extra werkingsgeld vragen. Er zijn ook zeker niet te veel uniefs. Volgens de normen in de EU kan er zelfs nog een zesde komen."

Keuzes maken

Rector Rik Van de Walle van de Universiteit Gent heeft al gereageerd. Hij vraagt aan zijn Limburgse confrater, rector Luc De Schepper van UHasselt, om "keuzes te maken".  De kleinste universiteit van het land wil groeien, maar dat gebeurt volgens Van de Walle best "in samenspraak".

Rector Rik Van de Walle is niet principieel tegen het opstarten van nieuwe opleidingen, maar wijst op de beperkte middelen voor academisch onderwijs in Vlaanderen. Eerder klonk de vraag of de kwaliteit niet moet inboeten indien universitaire opleidingen gefragmenteerd worden aangeboden. "Ik zal de plannen in alle rust bekijken, liefst met de betrokken rectoren", klinkt het.

Vlaanderen telt vijf universiteiten, die best niet elk alle opleidingen aanbieden. "We moeten keuzes durven maken", klinkt het aan de Universiteit Gent. "Wij allemaal."

Steun van werkgeversorganisaties en vakbonden

SERR Limburg, het overleg- en adviesplatform van de Limburgse werkgevers- en werknemersorganisaties, ondersteunt de plannen van UHasselt om in 10 jaar naar 12 nieuwe opleidingen en 10.000 studenten te groeien. Volgens SERR Limburg kan de uitbouw van UHasselt als 'civic university' een sterke motor voor de provincie zijn. Zo kan UHasselt bijdragen aan de versterking van bedrijven, de creatie van welvaart en welzijn, en de bevordering van onderwijskansen. 

"Dankzij deze verdere uitbouw van UHasselt kan ook blijvend zuurstof gegeven worden aan de realisaties sinds het ontstaan van SALK. Dit zowel met de afgestudeerden en onderzoekers als met de infrastructuur en het internationale netwerk van UHasselt", zegt Bart Lodewyckx, voorzitter van SERR Limburg.

SERR Limburg steunt de verbreding van het opleidingsaanbod, zodat er een 'braingain' in plaats van een 'braindrain' in de provincie komt. Veel Limburgers studeren immers in Leuven, Brussel of Antwerpen en blijven daar ook na hun studies. Daarnaast krijgen mensen die niet de middelen hebben om op kot te gaan, toch de mogelijkheid om een universitaire richting te volgen.

Volgens de werkgeversorganisaties en vakbonden zal de regio enkel met goed opgeleide mensen sterker en wendbaarder worden, waardoor de provincie minder afhankelijk van conjuncturele en maatschappelijke verschuivingen zal zijn. "SERR Limburg roept alle betrokken actoren en beleidsverantwoordelijken dan ook op om deze ambitieuze groeiplannen overal waar mogelijk te ondersteunen", besluit Lodewyckx. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • STEPHAN POULISSE

    Ze kunnen beter zorgen voor meer parkeerplaats

  • Jacques Delalieux

    Er wordt geklaagd dat Limburgse studenten die in Leuven, Gent of Antwerpen afstuderen, daar ook meestal blijven hangen, maar waar vinden ze werk op hun niveau in Limburg?