UGent schorst Vlaams Rechtsgenootschap tijdelijk na studentendoop

BELGA
Omdat vijf studenten ziek werden door het eten van rauw vlees tijdens een studentendoop, wordt de erkenning van de studentenvereniging Vlaams Rechtsgenootschap (VRG) voor één maand ingetrokken. Als er bij de vereniging de komende vijf jaar nog één ernstige inbreuk vastgesteld wordt op het doopdecreet, dan zal de erkenning definitief ingetrokken worden, besliste de Gentse rector Anne De Paepe maandag.

Een vijftal studenten rechten raakte ziek nadat ze in de nacht van 28 op 29 oktober tijdens een traditionele studentendoop een pap aten waarin onder meer rauw vlees was verwerkt.

Vrijdag boog de Sociale Raad zich over de kwestie en maandag besliste de Gentse rector om de erkenning van de studentenvereniging voor één maand in te trekken. "De schorsing geldt tijdens de maand februari 2015", verduidelijkt woordvoerster Stephanie Lenoir (UGent). "In januari staan de activiteiten van de vereniging op een laag pitjes omwille van examens, vandaar dit uitstel."

De rector besliste verder dat de erkenning van VRG definitief ingetrokken wordt als er de komende vijf jaar opnieuw een ernstige inbreuk op het 'doopdecreet' wordt vastgesteld. Dat 'decreet' legt de grenzen vast waarbinnen de verenigingen de studentikoze tradities in stand kunnen houden. Door studenten rauw vlees te laten eten, werd het decreet geschonden.

Verder evalueren de studentenbeheerder en de voorzitter van de grootste koepel van studentenverenigingen (FaculteitenKonvent) het doopdecreet en passen het waar nodig aan om eventuele onduidelijkheden en/of ruimte voor vrije interpretatie weg te werken. Op die manier wil de UGent en het Gentse stadsbestuur de fysieke en psychische integriteit van alle betrokkenen waarborgen. "De Universiteit Gent en Stad Gent willen, door de studentengemeenschap actief te betrekken bij de herwerking van het doopdecreet, aansturen op een mentaliteitswijziging zodat de studentendoop voor alle deelnemers een ludieke en aangename gebeurtenis wordt."

Rector Ann De Paepe.
BELGA Rector Ann De Paepe.