Turkse juf in Lommel spreekt geen woord Nederlands

Een katholieke school in Lommel heeft sinds dit schooljaar een eentalige Turkse juf in dienst om het grote aantal Turkse kleuters in hun thuistaal te begeleiden. "Zo voelen de kinderen die thuis geen woord Nederlands geleerd hebben zich veiliger", zegt directeur Danny Huijsmans. Professoren Taalontwikkeling en Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet juichen de aanpak toe, schrijft Het Laatste Nieuws.
 
Zelf betaald
De juf kwam er op vraag van de Turkse gemeenschap in Lommel. Zij wilden dat hun kleuters in hun moedertaal opgevangen konden worden. Daarom stelden ze voor om zelf een Turkse juf te zoeken én te betalen. Basisschool Sint-Jan, met zo'n twintig Turkse kleuters, zag dat wel zitten. "De meeste Turkse kleuters kennen geen woord Nederlands als ze op school aankomen. Doordat ze veel dingen niet begrijpen, lopen ze een grote leerachterstand op. En deze achterstand blijft hen de hele schoolloopbaan achtervolgen. Dat hopen we weg te werken door hen in het begin verder te helpen in hun thuistaal", zegt directeur Huijsmans.
 
Juf Asli, die zelf geen woord Nederlands, maar wel Engels spreekt, zal dit schooljaar enkele uren per week in alle kleuterklassen lesgeven aan de Turkse kleuters.
 
Goede basis
Professor Taalontwikkeling Koen van Gorp (KULeuven) juicht dit project alvast toe. "Al ons onderzoek hiernaar toont inderdaad aan dat het beter is om kinderen eerst hun thuistaal goed aan te leren. Om een goede basis op te bouwen voor andere talen."
 
Ook minister Smet is voorstander. "Het kleuteronderwijs moet veel meer inzetten op een rijke taalomgeving." (belga/sps)