Turkije weigert diploma te erkennen: "KU Leuven is terreurunief"

photo_news
De Turkse president Erdogan heeft zijn vizier op de KU Leuven gericht. Uw krant kon een officieel document inkijken dat stelt dat alle diploma's van die universiteit voortaan waardeloos zijn in Turkije. De reden? "Steun aan terroristen." Rector Rik Torfs trok al naar de ambassade om te bemiddelen.

De maatregelen van Turkije in de jacht op de organisatoren van de mislukte staatsgreep vorige zomer worden almaar driester. Ook Belgische instellingen ontsnappen er niet aan. Eind december diende een Turkse studente die aan de KU Leuven haar diploma behaald heeft een aanvraag in om haar getuigschrift te laten erkennen. Enkel met zo'n erkenning kan je aanspraak maken op bepaalde functies.

Tot haar verbazing kreeg ze begin dit jaar een brief waarin stond dat haar aanvraag geweigerd werd, omdat de KU Leuven steun verleent aan de Gülen-beweging. Die wordt door Erdogan, voorlopig zonder hard bewijs, verantwoordelijk gesteld voor de staatsgreep.

Op hetzelfde moment dat de studente de weigering ontving, verscheen in Turkse media het bericht dat de regering een zwarte lijst heeft opgesteld met 'terreuruniefs'. Ook de KU Leuven staat op die lijst.

"We zijn ons bewust van de situatie", reageert rector Rik Torfs. Hij trok eind januari naar de ambassade voor uitleg. "De ambassadeur heeft ons verzekerd dat onze diploma's erkend zullen worden. We geloven hem op zijn woord."

Hoe komt de Turkse overheid erbij om die sanctie op te leggen? Dankzij haar spionnen in de Diyanet-moskeeën. Lees het hele verhaal in onze Pluszone. Proef nu 4 weken voor maar 2 euro.