Topman katholiek onderwijs wil mondmaskers niet non-stop

Photo News
Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, pleit voor flexibiliteit bij de verplichting van mondmaskers in het onderwijs. "Als iedereen op zijn plaats zit in de klas, op afstand van elkaar, kan de leraar misschien zonder mondmasker lesgeven", oppert Boeve. Hij zal de kwestie dinsdag aankaarten tijdens overleg met de overheid.

Katholiek Onderwijs Vlaanderen kreeg veel vragen van zijn scholen. Dat de regering mondmaskers verplicht in de scholen, voor leerlingen vanaf 12 jaar, roept praktische vragen op.

“Drie veiligheidslogica’s boven elkaar”

Boeve stelt vast dat voor de scholen meer veiligheidslagen gelden dan elders. "Men cumuleert drie veiligheidslogica's: eerst de contactbubbels waarbij kleine groepjes gevormd worden, ten tweede afstand houden door ver van elkaar te zitten in de klas, en dan ook nog eens vanaf 12 jaar de mondmaskers. In andere omgevingen zijn de maskers enkel verplicht op het moment dat de afstand niet gegarandeerd kan worden. Wij zitten met drie logica's boven elkaar. Dat maakt de opdracht voor de schoolteams extra zwaar."

Zelf autonoom inschatten

Boeve pleit daarnaast voor autonomie voor de schoolbesturen. Zij kunnen best inschatten wat mogelijk is. Een en ander kan variëren van school tot school. "De overheid suggereerde al dat scholen ook met minder dan drie leerjaren kunnen herstarten", zegt Boeve. "Maar ze kunnen ook het aantal dagen school verminderen en zo leerjaren fysiek uit elkaar houden. Ook spelen met halve dagen is mogelijk: een deel in de voormiddag naar school, een deel in de namiddag. Zulke beslissingen kan je maar nemen als je de context goed kent."

Ik krijg signalen dat directeurs vrezen dat er veel te veel leerlingen naar de opvang zullen komen, zodanig dat het de heropstart van de lessen bemoeilijkt. Dat kan niet de bedoeling zijn.

Opvang

Ook de opvang baart Boeve zorgen. In het exitplan van de overheid staat dat scholen open blijven voor de opvang van kinderen van ouders die in de essentiële sectoren werken, maar ook voor ouders die geen andere mogelijkheden hebben voor de opvang van de kinderen terwijl ze werken. "Het primaire doel van onderwijs, is onderwijs", zegt hij. “Ik krijg signalen dat directeurs vrezen dat er veel te veel leerlingen naar de opvang zullen komen, zodanig dat het de heropstart van de lessen bemoeilijkt. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ook dat moeten we dinsdag bekijken.”

Lees ook: 
OVERZICHT: Scholen en bedrijven weer open, mondmaskers verplicht op openbaar vervoer

Lang niet iedereen blij met gedeeltelijke heropstart onderwijs: “Ik kan leerlingen niet vastkleven aan een tegel” (+)

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.
BELGA Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.14 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bert Verplanken

  Goedbedoeld maar intussen is het allemaal een mooie ver-van-ons-bed-show aan het worden. Ministers, directies en vooral koepels die denken dat ze de leerkrachten moeten beschermen en dat leerkrachten niet kunnen praten. Beste minister, maak werk van enquêtes bij de leerkrachten...zonder tussenkomst van allerlei niveaus die denken dat leerkrachten geboren worden zonder mond en visie. De leerkrachten die ik ken willen allemaal voltijds met mondmasker voor de klas! Wie vraagt dit aan wie? Vreemd...

 • Sudenaz Bozdemir

  Als ze op school rond lopen moeten ze maskers dragen. Eigenlijk moet iedereen die op straat komt een masker dragen en handschoenen zo is het veiliger. En iedereen moet gratis maskers krijgen van de staat vind ik.

 • An De Clercq

  Heel kortzichtig! Noch kinderen, noch onderwijzers zitten op hun stoel vastgeplakt. Kinderen hebben vaak uitleg nodig en gaan bij leraar of andersom. En wat als de onderwijzer nies of hoest? Gisteren is een juf een uur op "bezoek" geweest bij mijn buren die in een ziekenhuis werken, gezellig samen zitten kletsen op het terras, ze ging daarna nog eens bij haar ouders op bezoek. Die juf houdt zich niet aan de lockdown en staat binnenkort zonder masker voor de klas!

 • Sylvia Piessens

  Geef ouders in samenspraak al dan niet met hun kind de keuze om ze al dan niet naar school te laten gaan. Zeker wanneer ze de ruimte en de mogelijkheid hebben om kinderen thuis online les te laten volgen. Zo verminder je ook het aantal leerlingen in de scholen. Er zijn tal van ouders die hun kinderen niet willen laten gaan. En al helemaal in gezinnen waar er kinderen wel en niet moeten gaan.

 • Mario Knapen

  Beste mensen je ziet duidelijk dat er geen sluitend plan is voor het onderwijs. Indien je kan laat je kinderen thuis les volgen. Als je deze mogelijkheid niet hebt, laat dan a.u.b. de kinderen ook onder de twaalf jaar een mondmasker dragen.