Topman katholiek onderwijs: verbod op hoofddoek moet weg

Lieven Boeve
BELGA Lieven Boeve
Levensbeschouwelijke tekenen moeten kunnen, vindt Lieven Boeve, de topman van het katholiek onderwijs. "Alle netten moeten het verbod op de hoofddoek afvoeren." Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad.

Graag meer moslimleerkrachten voor de klas. En ook over islamles in de katholieke scholen kan gepraat worden. Helemaal in de lijn van die opvallende uitspraken zegt Lieven Boeve, directeur-generaal van de koepel van het katholiek onderwijs (VSKO), nu ook dat de kwestie van de hoofddoek dringend weer ter sprake moet komen.

"Je mag zoiets belangrijks niet aan de scholen zelf overlaten", meent Boeve. "Het moet het voorwerp uitmaken van een breed maatschappelijk debat."

Hij maakt er geen geheim van zelf een tegenstander te zijn van een verbod. "Uitingen van je levensbeschouwing moeten kunnen", vindt Boeve. "Dat willen wegmoffelen is een verkeerd begrepen neutraliteit die de religie uit de publieke ruimte wil weren. Ik hou meer van de Britse aanpak, waar ambtenaren probleemloos hun tulband dragen, dan van de Franse laïcité die ideologisch opgedrongen is."

GO!: "Verbod in gemeenschapsonderwijs werkt"

Het gemeenschapsonderwijs (GO! ) staat open voor een maatschappelijk debat over het dragen van een hoofddoek, maar wijst erop dat het verbod dat in zijn net geldt, werkt.

"We hebben altijd gezegd dat we graag een maatschappelijk debat willen voeren over het dragen van levensbeschouwelijke kenmerken op school", zegt GO! -woordvoerster Sarina Simenon.

Ze voegt er wel aan toe dat het algemeen verbod dat sinds het schooljaar 2013-2014 in het GO! van kracht is, werkt. "Daardoor is er terug een open debat mogelijk, waarin men respect toont voor de ander."

Het algemeen verbod op levensbeschouwelijke kenmerken bij het GO! geldt voor leerlingen en leerkrachten. Alleen tijdens levensbeschouwelijke lessen mogen dergelijke kenmerken gedragen worden. Onder levensbeschouwelijke tekens wordt niet alleen een hoofddoek verstaan, maar bijvoorbeeld ook een keppeltje, een kruisje of een tulband.

Bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wordt verwezen naar een eerdere reactie in de Commissie Onderwijs van het Vlaams parlement. De minister zei toen dat een beslissing over een hoofddoekenverbod tot de autonomie van de onderwijsinstellingen behoort, maar dat ze wel een overleg wilde opstarten met de onderwijskoepels om van gedachten te wisselen over het onderwerp.

We hebben altijd gezegd dat we graag een maatschappelijk debat willen voeren over het dragen van levensbeschouwelijke kenmerken op school

GO! -woordvoerster Sarina Simenon