Topman katholiek onderwijs: "N-VA polariseert discussie over onderwijs"

Lieven Boeve.
BELGA Lieven Boeve.
Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs, heeft in De Zevende Dag uitgehaald naar N-VA. Volgens Boeve wil N-VA de discussie over het onderwijs te veel polariseren. Hij voelt zich geviseerd door de N-VA. Ook vandaag liet Vlaams-minister president Geert Bourgeois weten dat de plannen van het Gemeenschapsonderwijs (GO! ) over thuistaal op school mogelijk strijdig zijn met de taalwetgeving.

Over de leidraad van GO! rond het gebruik van de thuistaal op school is de voorbije week al heel wat gezegd en geschreven. Daarbij liepen de gemoederen soms hoog op. "Ik ben geschrokken van de brutaliteit van sommige reacties", zei Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het GO! daarover in De Zevende Dag. Zij hamert erop dat het Nederlands in het gemeenschapsonderwijs absoluut de onderwijstaal blijft, maar dat de thuistaal kan dienen als "positieve opstap" en dat het voorstel gebaseerd is op onderzoek.

Met name name regeringspartij N-VA nam het voorstel op de korrel. Lieven Boeve, topman van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, weet wat het is om als koepel kritiek te krijgen van N-VA. Zo werd een eerder voorstel van Katholiek Onderwijs Vlaanderen voor dialoogscholen ook afgebrand door N-VA.

'Gepolariseerde discussie'

Boeve ziet "een patroon" opduiken en voelt zich geviseerd door de N-VA. Hij betreurt daarbij dat complexe discussies vaak herleid worden tot een of-of-verhaal. Zo krijg je al snel een "gepolariseerde discussie", meent Boeve. "Het is óf de thuistaal, óf Nederlands, terwijl het vaak en-en is. Het is óf katholieke identiteit, óf openstaan voor de andere, alsof gastvrijheid geen elementair deel van die identiteit zou kunnen uitmaken", aldus Boeve.

'Meneer Daniëls heeft met zijn partij een draagvlak in Vlaanderen van 30 procent, als ik met mijn Raad van Bestuur ook een draagvlak zou hebben van 30 procent, heb ik geen draagvlak'

Katholiek onderwijs-topman Lieven Boeve over N-VA

N-VA-onderwijsspecialist Koen Daniëls heeft kritiek op de richtlijnen en adviezen die vanuit de koepels op de scholen en leerkrachten worden afgevuurd. De N-VA'er heeft vooral vragen bij het draagvlak voor die voorstellen. Boeve kaatst daar de bal terug. "Meneer Daniëls heeft met zijn partij een draagvlak in Vlaanderen van 30 procent, als ik met mijn Raad van Bestuur ook een draagvlak zou hebben van 30 procent, heb ik geen draagvlak. Wij gaan met alle scholen, met alle directeurs, aan de slag en we gaan bekijken wat de grootste gemene deler is."

Volgens Daniëls gebruikt Boeve een scheve vergelijking. "Geen enkele politieke partij beweert de visie van alle burgers te vertegenwoordigen. Waar het vooral over gaat, is dat ik me vragen stel bij de representativiteit en gedragenheid door leerkrachten, directies, scholen en ouders van sommige voorstellen die koepels en structuren - in hun naam - de wereld insturen."

Bourgeois: "Goedbedoeld maar strijdig met taalwetgeving"

Op VTM Nieuws noemde Geert Bourgeois de plannen van het GO!  rond het gebruik van de thuistaal op school mogelijk strijdig met de taalwetgeving. "Ik denk dat de nota van het GO! goedbedoeld is, maar het aanbrengen van opschriften boven klaslokalen in andere talen en het opdelen van klassen in homogene taalgroepjes is strijdig met de taalwetgeving", zei Bourgeois in de nieuwsstudio van VTM.

Dat een Turkse leerling al eens iets in het Turks uitlegt aan zijn klasgenootje of dat er op de speelplaats onderling al eens Arabisch gesproken wordt, vormt volgens Bourgeois geen probleem. "Ik wil ook geen taalpolitie", aldus Bourgeois. Maar leerlingen bijvoorbeeld voor groepsopdrachten onderbrengen in aparte taalgroepjes vindt hij een brug te ver en "in strijd met de taalwetgeving".

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
Photo News Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Bourgeois betreurt ook het schrappen van het klasgemiddelde of de mediaan in meer en meer scholen. "We moeten onze kinderen ambitie bijbrengen. We moeten de laat hoog durven leggen. We hebben maar één troef in onze samenleving en dat zijn onze hersenen. Als we nu de lat lager gaan leggen, zullen we daar over 20 jaar de prijs voor betalen. We kijken op naar mensen in de sport die de lat hoog leggen, of naar mensen in de muziek- of kunstwereld. En in onderwijs zouden we plots de lat niet meer hoog mogen leggen", aldus nog Bourgeois.
116 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pierre Van den Wijngaert

  De onderwijskoepels,de vakbonden en sommige politieke partijen hebben alleen oog voor hun eigen gelijk,het belang van onze kinderen de scholen en de leerkrachten komt op de 2de plaats!!! Crivits weet dat ook en als een echte sjeef blijft ze in het midden liggen tot haar eigen spijt ,Ze verdient beter

 • Zjeppe Fierens

  Ik, zag het programma en de onderwijsspecialist van nva Koen Daniëls maakte de Heer Boeve en zijn vrouwelijke collega gewoon in! Dat is de realiteit hoezeer ze er ook een andere draai aan willen geven.De echte onderwijsspecialisten staan voor de klas en komen niet uit één of ander bisdom! Proficiat Mr. Daniels, leerkrachten vinden steun bij iemand als u!

 • william Masson

  Als je als 3de en 4de generatie migrant nog geen Nederlands kan wat is dan de verbondenheid met de regio en wat doe je dan nog in dit land ?

 • Willy Cornelis

  Als je als Vlaams kind naar een frans gezin gaat om frans te leren, v.b. in de vakantie, dat geen letter Vlaams kent , dan spreek je op 3 weken al goed frans. Als dat gezin wel wat Nederlands kent dan spreek je al een beetje frans of helemaal niets. Ik heb beide meegemaakt en kan er echt van mee spreken. Maak geen studies en thesissen over deze zaak, maar oordeel in de echte praktijk.

 • Erik Desloover

  nederlandstalige schiolen dus enkel nederlands vereist te spreken , ga eens naar frankrijk en zeg dat je geen frans kent , je weet direct de deur zijn