Tieners gaan de strijd tegen tabak aan met flashmob

Afgerond 20.000 scholieren - om heel precies te zijn 19.980 - hebben dit jaar beslist om niet (meer) te roken. Het gaat om 1.280 klassen in 193 scholen van het Vlaams onderwijs. Dat hebben het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie vzw (VIGeZ) en de Vlaamse Logo's (Logo staat voor LOkaal GezondheidsOverleg) vandaag bekendgemaakt. Drie scholen wonnen ook een prijs voor hun creatieve flashmob over de strijd tegen tabak.

In totaal namen dit schooljaar 1.548 klassen (met 24.517 leerlingen) uit 193 scholen van het Vlaams onderwijs deel aan de eWedstrijd Rookvrije Klassen'. Heel precies 1.218 klassen (19.980 leerlingen) slaagden in hun opzet. Van het aantal klassen dat startte was ruim 78 procent rookvrij op het einde van de wedstrijd.

Met de Wedstrijd Rookvrije Klassen willen het VIGeZ en de Vlaamse Logo's leerlingen van de eerste graad van het secundair onderwijs (12 - 14 jaar) aanmoedigen om niet te roken of hen helpen om ermee te stoppen.

Deelnemende klassen sluiten een contract af om 6 maanden rookvrij te blijven en registreren het aantal rokers op drie tijdstippen tijdens het schooljaar. Als 90 procent van de leerlingen van de klas op het einde van de wedstrijd rookvrij is, krijgen ze een diploma.

Daarnaast kunnen deelnemende klassen een flashmob insturen waarin ze leeftijdsgenoten motiveren om niet te beginnen met roken of ermee te stoppen. In totaal werden er 34 inventieve flashmobs gemaakt. De meeste publieksstemmen kreeg klas 1A2 van het OLVC campus Grotenberge uit Zottegem. Nummer twee werd klas 2MEb van het Vrij Technisch Instituut uit Tielt. Winnaar van de juryprijs werd klas 2AB van de H. Pius X Middenschool uit Antwerpen. De winnende klassen wonnen een uitstap naar een pretpark, een kayakexpeditie of een circus-workshop. De winnende flashmobs kunnen bekeken worden op de website www.rookvrijeklassen.be.