Tia Hellebaut wil Vlaamse leerlingen 1,6 kilometer per dag doen lopen

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Niet alleen helpt het tegen overgewicht, leerlingen die elke dag een kwartiertje joggen hebben ook betere punten op hun rapport. Twee scholen in Geel en Tessenderlo bewijzen het al. "Het zou prachtig zijn als álle Vlaamse scholen zouden deelnemen", zegt ex-atlete Tia Hellebaut, meter van het project 'One Mile a Day'.


Het project in basisschool Kompas in Geel, dat in november vorig jaar werd opgestart, wordt mee begeleid door sportarts Peter T'Seyen. Hij ziet een duidelijk verband tussen de fitheid van de leerlingen en hun schoolprestaties. "Een mijl lopen of wandelen geeft de kinderen een geweldige positieve mentale boost. Ik vind het een fantastisch initiatief."

Sportleerkracht Patrick Verbraecken is drijvende kracht van het project in Vlaanderen. "Zopas ben ik met de derde graad op bosklassen geweest", zegt hij. "Tien kilometer wandelen ging vorig jaar toch gepaard met heel wat geslenter en de terugkerende vraag 'Zijn we er bijna meester?'. Nu ging die tien kilometer zonder ook maar één probleem."

Betere punten
"Uiteindelijk straalt zich dat ook uit op de rapporten. Qua punten merken we toch al wel een verbetering ja." Basisschool Kompas is de eerste school in Vlaanderen die met het project 'One Mile a Day' van start gegaan is. Ondertussen is nog een tweede school, in Tessenderlo ook gestart.

Schotland
Het concept is overgewaaid vanuit Schotland. Daar nam een basisschool in de stad Stirling vier jaar geleden het opmerkelijke initiatief, dat ondertussen zijn vruchten begint af te werpen. Volgens de leerkrachten is hun gedrag verbeterd en -veel belangrijker nog- geen enkel kind kampt met overgewicht. Het systeem zou in alle Britse lagere scholen moeten ingevoerd worden, vinden heel wat mensen nu. Zo'n vijfhonderd scholen in onder meer Londen en Wales hebben het goede voorbeeld intussen al gevolgd. Een verwezenlijking waar directrice Elaine Wyllie van de St Ninians-school bijzonder trots op is.

Gezonde blos
"Het idee dat er zoveel kinderen dagelijks in het land rondrennen omdat wij daar ooit mee begonnen zijn, is fenomenaal", klinkt het. "Noem het gerust een zaak van gezond verstand: ze blijven fit en gezond op een simpele manier die ook nog eens niets kost. Bovendien hoeft het slechts een kwartier in beslag te nemen. De kinderen moeten het zelf wel leuk vinden, anders kan je het niet volhouden. Maar bij ons is dat geen probleem: ze verschijnen met een frisse geest en een gezonde blos op de wangen op de schoolbanken. Zo leuk om te zien."

JOBG