Theoretisch rijbewijs in alle Vlaamse scholen

UNKNOWN

Het proefproject Rijbewijs op School, dat theoretische rijlessen en rijexamens gratis op school aanbiedt, wordt uitgebreid. Vanaf volgend schooljaar kunnen de 75.000 leerlingen van alle Vlaamse secundaire scholen hun theoretisch rijbewijs op de schoolbanken halen.

Vier miljoen euro
Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt vandaag bekend gemaakt tijdens een bezoek aan Stella Maris in Merksem waar 100 leerlingen hun rijexamen aflegden. De minister reserveerde een budget van vier miljoen euro voor het hele project.

52 procent slaagkans
Momenteel is het Rijbewijs op School nog een proefproject dat loopt in 25 scholen. Een op de drie leerlingen die deelnemen aan het project heeft het rijexamen ondertussen afgelegd. Het gemiddelde slaagpercentage ligt op 52 procent. In het ASO slaagt 73 procent, in het BSO is dat slechts 34 procent.

Volgens Van Brempt kan dat percentage opgekrikt worden indien de scholen extra inspanningen leveren. "Scholen die hun leerlingen extra motiveren en binnen de bestaande lessen verkeersreglementering en -veiligheid opnemen, behalen betere resultaten", aldus Van Brempt.

Lessenpakket
Het lessenpakket Rijbewijs op School, dat acht uur verkeerseducatie omvat, wordt opgesteld door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde in samenwerking met de rijscholen. Voor de lessen wordt beroep gedaan op de professionele lesgevers van rijscholen. Na het volgen van de lessenreeks kunnen de leerlingen in hun eigen school gratis het theoretisch rijexamen afleggen. (belga/eb)