Te slechte luchtkwaliteit in twee op de drie basisscholen: "Dit is heel verontrustend"

"Dieselvoertuigen zijn grootste schuldigen van deze vervuiling"

Tim Dirven
Slechts een fractie van de Belgische basisscholen kent een goede luchtkwaliteit. Bij 61 procent is de luchtkwaliteit zelfs slecht tot dramatisch te noemen. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek naar luchtkwaliteit bij 222 basisscholen. "Dit zijn heel onrustwekkende resultaten."

Afgelopen najaar organiseerde Greenpeace een grootschalig onderzoek naar de luchtkwaliteit in Vlaamse scholen. In het rapport 'Mijn school, mijn lucht' presenteren ze vandaag de resultaten van hun metingen in 222 basisscholen. Die resultaten zijn barslecht. Slechts 7 van de 222 onderzochte scholen konden een goede luchtkwaliteit voorleggen. "In 61 procent van de scholen is de luchtkwaliteit slecht tot ronduit dramatisch", zegt Joeri Thijs, expert Mobiliteit en Luchtkwaliteit bij Greenpeace. "Dit zijn heel onrustwekkende resultaten."

Concreet hebben de scholen gedurende vier weken de concentratie stikstofdioxide (NO2) aan de schoolpoort gemeten, op de speelplaats en in de klas. 
37 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Patrick De pauw

  En toch worden die zelfde kinderen naar school gevoerd met een auto?en dan komen die kinderen ook opgestookt demonstreren voor betere lucht en geen auto meer in de ongegeving van de school?wat is het nu?

 • Klara De Smet

  We kunnen niet zonder auto want we moeten kinderen wegbrengen, gaan werken, boodschappen doen, soms ook nog voor ouders zorgen.--- Vroeger konden vrouwen thuisblijven en kinderen te voet naar school brengen, nu moet je doorrijden tot 67j zonder veel toekomstperspectieven. Onze levenswijze moet veranderen met minder jobs, de helft is overbodig, meer zorgtijd voor elkaar, veel meer groen en minder (over)bevolking en verkeer.

 • Baldr VanHoek

  Falend beleid over heel de lijn... diesel aanpakken is zinloos omdat de enige alternatieven niet worden aangeboden en als je niet achter een nietsverbrander staat. Waterstof is de enige optie om geloofwaardig te zijn. Zeveren over opslag en onderhoud hiervan zijn uitvluchten. Nucleaire waantoestanden zijn overbodig...

 • Gilbert Van Leeuwen

  NO2 krijg je altijd wanneer iets verbrand wordt, of het nu diesel is of de modernste CV ketel. Het is een verbinding van de bestanddelen in lucht die plaatsvindt bij een verhoogde temperatuur. Bijgevolg is het ijdele hoop om dat bestanddeel in de lucht omlaag te krijgen. Waar niet over gesproken wordt, is de slechte luchtkwaliteit in de klaslokalen, waar een hoop kinderen in een afgesloten ruimte zit.

 • Benny Deridder

  Mannekes, mannekes, mannekes. Tegenwoordig is niks nog goed. We leven toch nog ? Is er iemand ziek geworden op de speelplaats of van het eten van een kottelet van Veviba ? Leer terug eens relativeren en van het leven te genieten.