Steeds meer studenten halen doctoraat: “Een groot kennispotentieel op onze arbeidsmarkt”

Rector van de UAntwerpen Herman Van Goethem
Foto Klaas De Scheirder Rector van de UAntwerpen Herman Van Goethem
Vlaamse doctoraatsstudenten brengen steeds vaker hun project tot een goed einde. Vandaag dienen zeven op de tien hun proefschrift ook effectief in. Achttien jaar eerder slaagde nog minder dan de helft, bericht De Morgen dinsdag.

Meer studenten kiezen voor een doctoraatstraject. Ook hun slaagkansen nemen toe. Het aantal studenten dat na vier tot acht jaar de meet haalt, is momenteel 70,3 procent. Achttien jaar geleden lag dit nog op 46,7 procent. Dat blijkt uit gegevens van onderzoekscentrum Ecoom. Zij keken naar de resultaten van de doctoraatsstudenten die tussen de academiejaren 1990-1991 en 2008-2009 begonnen. Om als geslaagd te worden geteld, moeten zij hun graad binnen acht jaar halen.

Herman Van Goethem, rector van de UAntwerpen en voorzitter van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR), vindt het stijgend aantal behaalde doctoratenpositief. "We krijgen een groot kennispotentieel op onze arbeidsmarkt. Een doctoraat is de sleutel tot meer kansen op werk en een hoger inkomen."

Deskundigen kijken vooral naar de meer praktische begeleiding die men tegenwoordig als doctoraatsstudent krijgt als verklaring voor het succes. Al kan de stijging niet alleen daardoor veroorzaakt zijn.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Zjeppe Fierens

  Ze halen een doctoraat maar kunnen niet zonder dt- fouten schrijven...

 • Frank Veltmans

  Op het eerste zicht lijkt het als potentieel maar concreet gaat de kwaliteit achteruit want een universiteit is meer een fabriek geworden (één die meer geld krijgt als er meer zijn). Denk maar eens terug aan de verhalen van het kopen van publicaties... Ervaring leert dat een doctoraat bij sommigen meer als een handicap werkt dan een voordeel.

 • Jef Heffens

  Niet alle doctoraten zijn een echte meerwaarde om ons industrieel apparaat aan te sterken. Als je ziet wat een naïeve linkse praat sommige doctors als specialist in één of ander materie komen vertellen is verbijsterend. Je vraag je van sommigen af hoelang maar op onze aardbol leven en of ze van Pluto komen. Sommige hebben blijkbaar geen enkele kennis van economie of geopolitiek, echt om bij te wenen.

 • Noella Vancompernolle

  Voelt u ze komen? Steeds hogere eisen. Straks zal één doctoraat niet meer volstaan.