Steeds meer mensen maken overstap naar onderwijs, toch te weinig om lerarentekort op te vangen

Illustratiebeeld
thinkstock Illustratiebeeld
Het aantal mensen dat op latere leeftijd in het onderwijs stapt, stijgt jaar na jaar. Maar die zij-instromers zijn met veel te weinig om het lerarentekort op te vangen, bericht De Tijd dinsdag.

Dit schooljaar waren er in Vlaanderen 1.163 leerkrachten die na een andere carrière in het onderwijs zijn gestapt. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Caroline Gennez (sp.a) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

Vlaanderen meet die zogenaamde zij-instromers op twee manieren. De eerste groep zijn leerkrachten van 30 jaar of ouder die nog geen anciënniteit in het onderwijs hebben. Dit schooljaar gaat het om 841 mensen. In 2011 ging het nog om 477 mensen. Het zijn vooral dertigers die de stap naar het secundair onderwijs zetten. Een kleine groep nieuwkomers in het onderwijs kan wel anciënniteit meenemen. Dat geldt bijvoorbeeld voor ambtenaren die vanuit een overheidsdienst naar het onderwijs stappen. Dat zijn er dit schooljaar 322.

Een goede zaak, vindt Gennez, maar het cijfer staat in schril contrast met de uitstroom van beginnende leerkrachten. Ook Gennez pleit voor een sterkere erkenning van de anciënniteit van zij-instromers, zoals de katholieke onderwijskoepel maandag al deed.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • bob jansens

  Lerarentekort zou reeds veel kleiner zijn als men al de vast benoemde leraars & leraressen die langer dan 1 jaar niet meer voor de klas staan om een andere job uit te oefenen zou verplichten om ontslag te nemen als leerkracht, zodat de interim-leerkrachten makkelijker kunnen benoemd worden

 • Zjeppe Fierens

  Waar zitten dan al diegenen die hier steeds komen orakelen dat een job in het onderwijs een walk in the park is met vooral veel vakantie??

 • raf peeters

  175000 onderwijzend personeel voor 1.3 miljoen kinderen ,geen enkel land doet beter en nog tekort?.Er zijn geen tekorten,wat wil men dat onderwijspersoneel sef-fens ipv 22 uur per week er nog 10 uur per week doen(middelbaar),begin eens met onderwijspersoneel 38 uur te laten presteren,hoe het onderwijs(uren les)eruit zag in de jaren 50-60 moet niet gezegd.Het steeds ,wij werken buiten de schooluren slaat nergens op.Belgie heeft de luxe zich alles te kunnen(denken) te veroorloven,mis.

 • Johan Poppe

  En dan zijn er bekwame en gemotiveerde leerkrachten die gereafecteerd worden naar het secretariaat en zich daar de ganse dag vervelen.

 • Sjonny Martero

  En maar liegen en stuiptrekken om leraren binnen te krijgen. Wie wilt er nog leraar worden? Mijn buurman heeft het ook geprobeerd. 45 jaar. Na drie maanden is hij gestopt. Ze mogen hun vakantie hebben vertelt hij.