Sociale mix verschilt enorm in Antwerpse scholen: "Elitescholen lijken doelbewust niet solidair"

Wat sociale mix betreft, gaapt er een grote kloof bij de Antwerpse secundaire scholen. Dat blijkt uit cijfers van Onderwijs Vlaanderen.
ThinkStock Wat sociale mix betreft, gaapt er een grote kloof bij de Antwerpse secundaire scholen. Dat blijkt uit cijfers van Onderwijs Vlaanderen.
Wat sociale mix betreft, gaapt er een grote kloof bij de Antwerpse secundaire scholen. Dat blijkt uit cijfers van Onderwijs Vlaanderen, schrijft de Gazet van Antwerpen vandaag. Opvallend is dat de scholen met een beperkte sociale mix net die scholen zijn die niet wensen deel te nemen aan het online aanmeldingssysteem.

In Antwerpen is het aanmeldingssysteem voor het schooljaar 2018-2019 in het secundair onderwijs geïntroduceerd. Secundaire scholen zijn niet verplicht zich aan te sluiten, maar ongeveer twee derde deed dat wel. Binnen het systeem wordt omwille van de sociale mix gewerkt met een 'dubbele contingentering'. Die deelt de leerlingen op in indicator- en niet-indicatorleerlingen. Indicatorleerlingen zijn kinderen of jongeren die een moeder zonder diploma secundair onderwijs hebben en/of een schooltoelage krijgen.

Percentage indicatorleerlingen

Uit de cijfers die Groen-gemeenteraadslid Freya Piryns opvroeg blijkt dat het gemiddeld percentage indicatorleerlingen in de Antwerpse secundaire scholen 65 procent bedraagt. Het percentage indicatorleerlingen ligt veel lager in scholen die niet deelnemen aan het online aanmeldingssysteem. In de zogenaamde 'elitescholen' daalt het tot 20 procent.

Volgens socioloog Dirk Jacobs (ULB) lijkt dat erop te wijzen "dat de scholen doelbewust niet solidair zijn met de andere Antwerpse scholen".
58 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • anna vandenberg

  Ik denk dat een kansarm kind op de elite scholen tussen de kinderen van welstellende ouders ook niet gelukkig is. De scholen met veel kansarmen moeten meer middelen krijgen die rechtstreeks naar de kinderen gaan, waarom geen gratis lesmateriaal, uitstappen, drankjes enz, terug waarden normen en respect aanleren en respect, de ouders mee verantwoordelijk stellen voor het gedrag van hun kinderen.

 • Yolanda Aleven

  Elitescholen blijven best bestaan. Zij bieden een solide basis voor de latere, hoogopgeleide artsen, chirurgen, tandartsen, enz. Deze beroepen komen heel zelden uit scholen met een grote sociale mix. Dat is nu eenmaal de realiteit. Toponderwijs zou algemeen moeten zijn. Doch door de verschillende socio-economische achtergronden van de leerlingen is dit gewoon een utopie.

 • Caroline Bex

  Iedereen mag zijn of haar kind inschrijven in een school naar keuze, of dat nu een concentratieschool of eliteschool is... Dat kan nu elektronisch voor sommige scholen. Voor alle andere scholen is het kamperen aan de schoolpoort, maar waar een wil is, is een weg... ook voor kansarmen en allochtonen!

 • Gerry Cle

  Elitescholen is iets uit de middeleeuwen. Onaanvaardbaar in onze huidige tijd. Schaf doodgewoon de subsidies af voor scholen die niet solidair zijn met andere scholen. "Wie de lasten weigert heeft geen recht op de lusten". (bekende rechtse zegswijze).

 • Jef Klabas

  Het linkse politiek correcte swingt de pan uit ...weg ermee!