Ga naar de mobiele website
^ Top

Slaagcijfers eerstejaars dalen nog

In het academiejaar 2009-2010 slaagden slechts 13.780 van de 48.856 nieuwe studenten in het eerste jaar hoger onderwijs volledig, amper 28 procent. Met de gedelibereerde punten erbij, stijgt dat percentage tot 38 procent. "12,5 procent van de studenten haalt geen enkel studiepunt, slaagt voor geen enkel vak", schrijft De Standaard, dat een rapport van het departement Onderwijs kon inkijken. Een van de oorzaken van het probleem zou de flexibilisering zijn.

In het vorige rapport, over het academiejaar 2007-2008, bedroeg dat slaagpercentage van de nieuwe studenten voor alle opgenomen studiepunten nog 40 procent en voor de grote hervorming was dat 42 procent.
 
Langere studieduur
Er wordt met beschuldigende vinger gewezen naar de flexibilisering van het onderwijs. "Er wordt niet meer in studiejaren gedacht maar in studiepunten. Je kunt zelfs niet meer spreken over slagen in een eerste jaar. Studenten kunnen vakken van het eerste jaar meenemen naar hun tweede, zelfs derde jaar."
 
Door de flexibilisering treedt er een studievertraging op, die haast onvermijdelijk in een langere studieduur zal uitmonden, luidt het. Maar de flexibilisering alleen kan de dalende slaagcijfers niet verklaren. Er is ook sprake van een veranderende instroom en een diverser publiek. (belga/odbs)Meld een bug