Schrijnend tekort aan schrijnwerkers

Getty Images/Hero Images
De voorbije vijf jaar is het aantal zelfstandige schrijnwerkers in Vlaanderen met 11,5 procent toegenomen, maar het aantal leerlingen in de houtopleiding volgt die stijging niet. Dit schooljaar is het aantal leerlingen met 8,4 procent gedaald tegenover vier jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van de Confederatie Bouw - Vlaamse Schrijnwerkers.

Steeds minder jongeren studeren af als schrijnwerker waardoor het bijzonder moeilijk is geworden om versterking binnen te halen. Dat blijkt ook uit de lijst met de knelpuntberoepen voor 2019 van de VDAB: daar staan maar liefst vijf schrijnwerkberoepen in. 

Om het imago van de sector te versterken, organiseert de Confederatie Bouw - Vlaamse Schrijnwerkers op 25 april in scholen over heel Vlaanderen voor de achtste keer de ‘Vlaamse Houtproef’, een wedstrijd voor leerlingen uit het secundair onderwijs die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan. “Daarmee willen we het houtonderwijs in een positief daglicht stellen en jongeren overtuigen dat een carrière in de schrijnwerkerij heel wat mooie perspectieven biedt”, zegt Willy Simoens, voorzitter van de Confederatie Bouw - Vlaamse Schrijnwerkers. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  @Leonarda.U heeft gelijk; ik deel uw mening. Probleem is dat geen enkele leerling nog de school mag verlaten zonder diploma. Je zult ze achteraf maar op de werkvloer krijgen.

 • Leonarda Van Opbroecke

  Niet verwonderlijk. Vakscholen zijn tegenwoordig omgezet naar Bijzonder Onderwijs. Er is sterk vergeten dat echte vakmensen zowel intelligentie als handigheid moeten hebben. Maak in die vakscholen terug een scheiding , waardeer de leerlingen en probleem is zo opgelost.

 • Alexander Kleutghen

  Er is nood aan een systeem dat buitenlandse arbeiders op gelijke voet zet met de lokale stielmannen. Geen nut om een stiel te leren als alle buitenlanders zonder erkenning in die sector het voor de helft van de prijs kunnen aanbieden in ons land. en de eindklant kiest effectief voor de goedkoopste oplossing blijkt in de realiteit.

 • Vaneylen Pierre

  Alles is tegenwoordig knelpuntberoep, voer daarbij nog de Nederlandse ZZP 's die een totaal ander statuut hebben dan de Belgische Zelfstandigen en ge ziet dat de Belgische economie kapot wordt gemaakt en er nog enkel zware beroepen resten als ambtenaren en ambtenaren.

 • Luc Holvoet

  Betaal die mensen een goed loon uit inde bouw en niet in hout en stoffering waar het loon enkele € lager ligt