Ga naar de mobiele website
^ Top

School schaft Moederdag af "omwille van diversiteit in families en culturen"

De mail die de school gisteren naar de ouders verstuurde.
kos De mail die de school gisteren naar de ouders verstuurde.
Zondag is het Moederdag. Maar niet in de Franstalige school 'Singelijn' in Sint-Lambrechts-Woluwe. De directie stuurde de ouders gisteren een mail met de boodschap dat de kinderen geen geschenkjes voor Moederdag zullen maken "uit respect voor de vele andere culturen die onze school rijk is. Een diversiteit waar we uitermate trots op zijn", aldus het bericht.

Vaders moeten ook niet hopen op een cadeautje, luidt het in de mail van de school uit de Brusselse deelgemeente. "Omdat er verschillende culturen in onze school vertegenwoordigd zijn. En die vieren dat niet allemaal", zegt directeur Dominique Paquot. "We speelden al langer met dat idee. Ook al omdat steeds meer kinderen gescheiden ouders hebben. Sommigen hebben twee moeders of twee vaders, anderen hebben dan weer geen papa of mama meer", zegt de directeur nog. "Dat zadelt veel kinderen met nogal wat stress op".

De redenering van de directie kan niet bij alle ouders op begrip rekenen. "Dit is een traditie die niets met godsdienst te maken heeft", klinkt het bij een moeder. Of nog: "Wat is er mooier dan op Moederdag verwend te worden met een geschenkje dat je kind op school in elkaar heeft geknutseld? Dat is toch van alle culturen?", zegt een boze vader op Facebook.

"Hebben we integratie opgegeven?"

De mail van de school Singelijn is intussen ook onder ogen gekomen van Zuhal Demir (N-VA), staatssecretaris voor Gelijke Kansen. "Hebben we integratie dan echt helemaal opgegeven? Dit is geen uiting van respect. Wel van lafheid", luidt het op Twitter. Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) vraagt dan weer moeders en vaders te "koesteren".

De directeur geeft inmiddels tegenover De Morgen toe dat hij de emotionele reacties van sommige ouders onderschat heeft en dat de timing van de mail, vier dagen voor Moederdag, wellicht niet de beste was. 

"Voor alle duidelijkheid: we willen moederdag niet afschaffen", legt hij uit. "Wel hebben we de voorbije jaren gemerkt dat er heel wat leerlingen geen leuke periode doormaakten in aanloop naar moederdag. Bij sommigen is hun moeder overleden, ze hebben twee vaders of leven in een nieuw samengesteld gezin. Al enkele jaren denken we na over alternatieven om de familieleden te eren. We hebben dat ruim overlegd met de leerkrachten, maar niet met de ouders. Dat is mijn fout geweest. Ik heb barslecht gecommuniceerd en heb de emotionele impact van mijn beslissing onderschat."

Hij onderstreept: "Dit heeft helemaal niets met religie te maken."
364 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • betty boop

  de minderheid primeert op de meerderheid. Triest hoe ver het is gekomen in deze zieke maatschappij.

 • hafsa meddah

  Haatzaaiers! Moslims hebben geen enkel probleem met Moederdag/vaderdag!! Dit is meer bedoeld voor holebi koppels!!!

 • Paul Vermeeren-Devuyst

  Moederdag , vaderdag afschaffen ! En het kind is de dupe ... het kinderlijk plezier om zelf iets te mogen knutselen, zo fier op dat zelfgemaakt cadeautje, de pret en het genieten van het verstoppen om dan als het zo ver is met de breedste glimlach van de wereld hun cadeautje te kunnen geven ! En tegelijk leren ze de vreugde van het geven kennen. En dat moeten we ze afnemen omdat de volwassen wereld niet de perfecte wereld is ? spijitg, heeeeel spijtig !

 • Paul Vermeeren-Devuyst

  Ah Moederdag . Het is toch weer het kind dat de dupe is ... de fierheid waarmee ze hun zelfgemaakt cadeautje waar ze zo trots op zijn aan mama, aan papa kunnen geven ... de spanning en verwachting van het thuis te verstoppen tot het zo ver is . De stralende glimlach omdat ze zelfs iets kunnen geven , leren geluk delen ook deel van de opvoeding ... dat wordt hun nu afgepakt, omdat volwassenen niet volmaakt zijn . Het zijn de kinderen die de grote verliezers zijn door deze beslissing .

 • johan d'hont

  Ze moesten meteen die school sluiten bende anozelaars

Meld een bug