School mag deelname aan klimaatmars niet verplichten

De klimaatmars in Brussel op 24 mei.
Photo News De klimaatmars in Brussel op 24 mei.
Scholen mogen van de klimaatmarsen wel een schooluitstap maken, maar hun leerlingen tot deelname verplichten is een brug te ver. Dat oordeelt de commissie zorgvuldig bestuur van het departement onderwijs, schrijven De Standaard en het Nieuwsblad vandaag.

Er was heel wat ophef toen midden maart bekend raakte dat sommige scholen hun leerlingen verplichtten om mee te stappen met de wereldwijde klimaatmars. Sommige ouders vonden het te politiek getint. Ook de N-VA en Open Vld spaarden hun kritiek niet. Om de heisa de kop in te drukken, vroeg minister van ­Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) klaarheid van de bevoegde commissie zorgvuldig bestuur.

Het advies is nu klaar. De commissie stelt dat klimaatmarsen geen politieke activiteit zijn, omdat ze niet zijn georganiseerd door politici of hun partijen. Ze ziet er dan ook geen graten in dat scholen er een schooluitstap van maken. Op voorwaarde dat die aansluit bij de lessen. Er is wel een beperking: "Gelet op het maatschappelijke debat omtrent de klimaatmanifestaties acht de commissie het niet gepast dat leerlingen door de school tot deelname worden verplicht. Voor leerlingen die niet deelnemen moet een volwaardig alternatief worden voorzien", klinkt het.
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robrecht Peeters

  gelet op het hoge aantal openstaande job vacatures en het tekort aan bekwaam onderwijspersoneel wordt het tijd de schoolplicht terug op 15 jaar te brengen.

 • jonas schauvliege

  nee de klimaat marsen zijn enkel georganiseerd door anuna die wel een politieke agenda had .

 • Claudia Rosseel

  Schooldirecties hebben door hun vooropleiding vaak te weinig bagage om het debat over het klimaat kritisch te kunnen evalueren en een genuanceerde visie door te geven aan hun leerlingen. Dat ze leerlingen verplichten deel te nemen aan activiteiten die bij hun eigen visie aansluiten, is sowieso een brug te ver.

 • gilbert dejonghe

  Het zijn een bende zotten die daar aan meedoen . Enkel om niet naar school te moeten en boel te zoeken . Geef ze liever een staf wegens niet aanwezig te zijn voor de lessen .Doe zoals vroeger terug naar school op Zaterdag en Woensdag namiddag .Dan hebben ze geen tijd om vandale streken uit te halen .

 • Lore Kluwer

  Klimaatmarsen geen politieke activiteit omdat ze niet zijn georganiseerd door politici of hun partijen, lees ik. Ik kijk naar de foto bij dit artikel en moet onbedaarlijk lachen. Superkeuze van de fotoredactie.