Scholenbouw kampt met wachtlijst ter waarde van vijf miljard euro

Archiefbeeld.
BELGA Archiefbeeld.
De wachtlijst voor nieuwe schoolgebouwen in het Vlaamse onderwijs bedraagt ongeveer vijf miljard euro. Met het net voor de schoolvakantie goedgekeurde Masterplan hoopt minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het scholenbouwbeleid op een nieuwere leest te schoeien.

Historische onderhoudsachterstand
De nood aan nieuwe schoolgebouwen is zoals bekend groot. Het scholenpatrimonium in Vlaanderen en Brussel kampt immers met een historische onderhoudsachterstand. Van de naar schatting 20.000 schoolgebouwen dateert meer dan de helft van van vóór 1970. Ruim een kwart van de gebouwen werd vóór 1950 gebouwd. Maar door de beperkte middelen moeten scholen lang wachten voor ze effectief kunnen bouwen. In het gesubsidieerd onderwijs bedraagt de wachtlijst dertien jaar, in het officieel onderwijs zes tot zeven jaar.

Inhaaloperaties
Er zijn al wat inhaaloperaties in gang gezet. Dit jaar werd het structurele budget voor scholenbouw met 50 miljoen euro opgetrokken op tot bijna 292 miljoen euro. Daarnaast is er het privaat-publiek programma 'Scholen van Morgen', goed voor een totale investering van 1,5 miljard euro voor in total 200 nieuwe schoolgebouwen tegen het einde van de legislatuur. Het programma zit nu op kruissnelheid: de eerste scholen zijn opgeleverd. Momenteel werken er dagelijks meer dan 1.000 mensen op de werven van 'Scholen van Morgen'. Eind 2015 zullen er zo meer dan 20 nieuwe schoolgebouwen klaar zijn voor gebruik.

Visie op lange termijn
Daarnaast heeft Crevits nu een eerste Masterplan voor Scholenbouw. Dat moet de grote lijnen uitzetten voor een visie op scholenbouw op langere termijn. Het plan zal onder meer afstappen van de chronologie als enige criterium voor de toekenning van subsidies en vernieuwde scholen zouden ook vlotter voor verschillende doeleinden gebruikt moeten kunnen worden.