Scholen uit secundair onderwijs op laatste moment nog op zoek naar leerkrachten

De jongste weken klonken noodkreten van directeurs bij de VDAB.
Getty Images De jongste weken klonken noodkreten van directeurs bij de VDAB.
Het aantal vacatures voor leerkrachten in het secundair onderwijs is in een jaar met een derde gestegen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB, staat te lezen in De Tijd.

In de zomer van 2018 werden in juli 434 en in augustus 1.063 vacatures gemeld. Dit jaar steeg dat tot 553 vacatures in juli en 1.409 in augustus. Voor het hele onderwijs steeg het aantal vacatures in een jaar met een vijfde.
Vaak kloppen scholen trouwens pas bij de VDAB aan nadat ze geprobeerd hebben de vacatures in te vullen door een beroep te doen op hun informele netwerk. De jongste weken klonken al noodkreten van directeurs die op het laatste moment nog op zoek waren naar leerkrachten.

Bekijk ook: Zo was jullie eerste schooldag
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Katrijn Vanden Driessche

  Blijkbaar kennen hier veel mensen geen leerkrachten in hun privéleven. Het is veel meer dan hun 22 uur! Wie maakt de lesvoorbereidingen, wie gaat alles verbeteren, wie doet de voorbereidingen van uitstappen, wie zit in bv de pedagogische raad of tal van andere werkgroepen om toch het beste trachten te geven aan hun leerlingen. Dat is veel meer dan hun uren dat ze voor de klas staan. MAAR ja, die vaste benoeming zou weg mogen voor de enkele misbruikers!

 • raf peeters

  Allemaal 32 uur per week laten werken en ze hebben er teveel.Nu komen ze nog niet aan 6 maand werken/jaar als je verlof ,weekend ,feestdagen,brugdagen, pedagogisch dagen(als kind maar een naam heeft ,maar vooral niet werken) en voor dit schooljaar 6 dagen aub,daar worden ze ook nog vol wedde voor betaald,wetende dat het nul inbreng voor de economie is,komaan loopt echt de spuigaten uit.Die moesten eens in bedrijfswereld werken,jongens dikke sukkels.

 • Johan Van Oevelen

  als je 4 of meer scholen moet doen om aan je 22 uur te komen, niet moeilijk dat niemand nog in't onderwijs wilt staan. stel je voor dat je elke dag naar 3 of 4 verschillende jobs moet gaan om een fulltime te hebben. maar ja dat zeggen ze er niet bij natuurlijk he.

 • Marc De Ridder

  Schaf het leraren statuut af en geef ze een bedienden contract van onbepaalde duur met voordelen van ambtenaar dan zullen de leerkrachten meer werkzekerheid hebben en gaan de tekorten zichzelf oplossen.

 • paul goetghebeur

  Hallo,waar zijn degene die 2 maanden vakantie willen?Het is het moment,vacatures vrij,komaan,luilekkerleven,vakantie,geen zwaar beroep? Waar zijn jullie nu?????