Scholen moeten leerkrachten extra uren laten draaien door lerarentekort

Geert De Rycke
Cumuleren om te overleven. Zo gaat het er in veel Vlaamse scholen aan toe. Leerkrachten worden door het lerarentekort gevraagd extra uren op te nemen, schrijven De Standaard en het Nieuwsblad. "Die cumuls zijn vaak de snelste weg naar opgebrande leerkrachten", klinkt het bij vakbond ACOD.

Het Agentschap voor Onderwijsdiensten zag in 2018 een plotse stijging van 30 procent meer cumulatie van lesuren, "wellicht door de krapte op de arbeidsmarkt".

Als er geen nieuwe leerkrachten gevonden worden, is cumuleren - of extra uren opnemen - voor scholen een voor de hand liggende oplossing. De onderwijskoepels krijgen dan ook steeds vaker vragen over die ­cumuls.


"De scholen zijn radeloos", reageert Nancy Libert van ACOD. "Leerkrachten gaan vaak tot het gaatje om collega's te helpen, maar dat heeft een keerzijde. Het ziekteverzuim is al hoog. Door in te vallen voor collega's neemt dat alleen maar toe. Cumuleren is vaak de snelste weg naar opgebrande leerkrachten.”
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerd Van nieuwenhove

  Als kaderlid werd ik nooit betaald .... De CEO vond dit normaal . Hij met een dik loon ik met wat meer aalmoes. Zo dat in de prive ?

 • Nik Scherens

  Leerkrachten roepen al jaren om hulp, wie niet horen wil moet maar .... . TADD is een groot probleem.

 • ka Van der Linden

  Da's nog maar een begin. Er komen per jaar meer dan 30.000 asielmigranten binnen. Elk jaar een middelgrote stad. Wordt wakker mensen !!

 • Kris Boydens

  Maarten C. Kom van je uit de hoogte kijkende wolk af. Ik heb als leerkracht veel meer uren en overuren (onbetaald) moeten doen dan eender welke andere fulltime job ik gedaan heb en nu nog doe. Momenteel ben ik zelfstandig en zelfs nu heb ik meer vrije tijd dan als leerkracht. Net door de respectloze houding van mensen als jij gaan leerkrachten er vaak onderdoor. Geen respect of begrip.

 • Willem Pots

  ik heb zelf eerst 5 jaar les gegeven, maar werk nu intussen al ruim 10 jaar in de privé. Nooit spijt gehad van de overstap. Nu wordt elk uur dat ik werk tenminste ook betaald. En het klinkt raar: ik heb nu veel minder vakantie, maar meer vrije tijd !!