Scholen laten vandaag de bel rinkelen voor het klimaat

Beeld van de klimaatmars van ‘Global Strike For Future’ in Brussel afgelopen vrijdag.
Photo News Beeld van de klimaatmars van ‘Global Strike For Future’ in Brussel afgelopen vrijdag.
Teachers for Climate doet vandaag een oproep aan alle scholen om massaal de klimaatnoodtoestand uit te roepen. "Om dit alles kracht bij te zetten laten deelnemende scholen vandaag om 12.05 uur de schoolbel rinkelen of kunnen leerlingen wekkers laten afgaan", zegt de organisatie in een persbericht.

Als een school de klimaatnoodtoestand uitroept, betekent dit dat ze belooft om minstens tien klimaatacties te ondernemen tijdens het schooljaar. Dat kan bijvoorbeeld gaan over meer lessen over de klimaatverstoring, het stimuleren om met de fiets naar school te komen, geen schoolreizen meer met het vliegtuig of de overheid vragen om meer te investeren in een grondige isolatie van alle schoolgebouwen. 

"De datum van de actie is niet toevallig", zegt Wim Benda, een van de initiatiefnemers. "Ze gebeurt namelijk drie dagen na de VN-klimaattop in New York op 23 september. Daar vroeg secretaris-generaal Antonio Guterres aan alle deelnemende landen om geen speeches meer te geven, maar met concrete actieplannen te komen. Ook voor scholen is het nu tijd voor echte actie." 

De actie is een initiatief van de internationale beweging Cedamia. Alle scholen die de klimaatnoodtoestand uitroepen kunnen hun engagement kenbaar maken door zich te registreren op de website www.cedamia.org/schools/ en er zichzelf met een vlaggetje weer te geven op een wereldkaart.

Schoolkinderen in Doha, Qatar houden een tekening omhoog met een oproep de aarde te beschermen.
AFP Schoolkinderen in Doha, Qatar houden een tekening omhoog met een oproep de aarde te beschermen.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chantal bruyneel

  Ze zouden ze beter verkeersles geven......is veel en veel dringender me dunkt......

 • Gerd Peeters

  Ja, onnozele mensen die de kinderen nog onnozeler maken.

 • Paul Boutsen

  Met dergelijke zaken kan ik leven. Maar dat scholen en politici spijbelen voor het klimaat tolereren, en zelfs aanmoedigen, helemaal niet. Het zijn dan meestal dezelfde scholen en politici die heel veel commentaar hebben als kinderen na de examens, als er geen lessen meer zijn, een paar dagen vroeger op vakantie vertrekken omdat de ouders zo honderden euro's kunnen uitsparen.

 • Louis Roux

  Dit is inderdaad een zeer positieve actie. Ze zal veel meer bijdragen aan de Bewustmaking van de burger. Hopelijk wordt de actie weer niet gerecupereerd door de groene klimaat maffia

 • peter colson

  blijven voort doen, tegen de verkiezingen van 2024 zijn de mensen dat toch zo kotsbeu dat ze het gewoon negeren. Dat heeft GROEN ook ondervonden. Opiniepeilingen voorspelden ze bijna 20%, ze bleven echter hangen op 10% omdat met al die betogingen en voorstellen mensen genoeg tijd hadden om te berekenen hoeveel meer taksen ze moesten afdokken voor dat klimaat.