Exclusief voor abonnees

Sarah zat van haar zevende tot haar vijftiende in instellingen: "Voor het minste vlieg je naar de kussenkamer"

Sarah Willemen.
Joris Casaer Sarah Willemen.
Het tussentijds rapport over de jeugdinstellingen mag dan bij politici de mond doen openvallen, ervaringsdeskundigen zijn allerminst verrast. "Je wordt voor het minste gestraft."

Verhalen over schimmel op de muren en kranen die niet werken herinnert Sarah Willemen (25) zich niet meteen. Maar dat de Vlaamse jeugdinstellingen geen paradijs zijn, weet ze maar al te goed.

Ze dwaalde sinds haar 7 jaar in het wereldje rond. Als kind van verslaafde ouders die niet voor haar konden zorgen, kwam ze van de ene instelling in de andere voorziening terecht. Sarah: “Ik was amper 7 jaar toen ik in een voorziening in een zogenaamde kussenkamer terechtkwam. Dat zijn kamertjes met oude kussens waar je als jong kind ingezet wordt om af te koelen. Ik kan begrijpen dat het in sommige gevallen nodig is. Het gebeurde alleen nogal snel. Voor het minste wat je deed. Het leek mij dan ook vooral een makkelijkheidsoplossing. Het kost minder tijd en energie dan in dialoog te gaan met een kind over waarom het zich zo gedraagt.”

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Vansteelandt

  Zelfde meegemaakt. Daar hoor je de bevoegde instantie's en ministers niet over. Maar wel veel tamtam over kinderen van uitgeprocedeerden die samen met hun ouders in een mooi huis worden opgesloten omdat die ouders zich niet aan de wetten van dit land houden. Terwijl veel "vrije" kinderen in tehuizen leven of in krotten omdat de staat liever mooie huisjes en deftig voedsel beschikbaar stelt aan mensen die ze gewoon op het vliegtuig moeten zetten, ten koste van onze eigen sukkelaars.

 • Norbert List

  Er mag dringend eens een nieuw beleid komen omtrent opvoeding en educatie.

 • Sofie Van de Vel

  Vele moeten eens eerst het verhaal lezen en dan goe nadenken , a ja daar zit al het grote probleem , oordelen wel maar nadenken is te veel gevraagd

 • vangeel guido

  Vroeger op school hadden we ook zo een kamertje ,wilde je niet luisteren kon je daarin je traantjes laten lopen.OMG wat een tijd.

 • staf bal

  alle weer voer voor crombé zal weer de schuld zijn van deze regering