Rutten botst over taal in onderwijs: "Vroeger kende Vlaming zijn talen. Die troef zijn we aan het verliezen"

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.
Photo News Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten.
Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten heeft zich opnieuw onpopulair gemaakt bij de andere regeringspartijen. "We willen dat basisscholen ook leerstof in andere talen kunnen aanbieden", zegt Rutten in De Standaard. Zoniet wil ze de hervorming van het secundair onderwijs boycotten.

Rutten maakt zich zorgen over het taalniveau van de Vlaamse jeugd. "Vroeger kon je een Vlaming overal achterlaten, hij kende zijn talen. Maar die troef zijn we aan het verliezen", meent Rutten.

Dat kinderen nu in het vijfde leerjaar theoretische lessen Frans krijgen, gaat volgens Rutten niet ver genoeg. "Basisscholen zouden, net als middelbare scholen, de mogelijkheid moeten hebben om een deel van de leerstof in het Frans of Engels aan te bieden. We merken in het secundair onderwijs dat dit een positief effect heeft."

Masterplan openbreken

Drie maanden geleden ging Rutten al eens in de clinch met onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V). Rutten pleitte er toen voor om het masterplan onderwijs opnieuw open te breken. Crevits reageerde toen gepikeerd.

Ook vorige week laaide discussie opnieuw op, toen sp.a-oppositielid Caroline Gennez de onderwijsminister vroeg hoe het gesteld was met de hervorming. Crevits zei toen stellig dat partijvoorzitters daar niets over te zeggen hebben, aangezien het de Vlaamse regering is die daarover beslist. Ze wees er toen ook op dat Open Vld het regeerakkoord mee ondertekend heeft.

Ook nu reageert Crevits fijntjes aan De Standaard dat "de gesprekken over de modernisering van het secundair onderwijs voortgezet worden aan de regeringstafel".

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).
Photo News Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V).