Ruim 1,1 miljoen leerlingen gaan morgen naar school

THINKSTOCK
Morgen, dinsdag 1 september, start het nieuwe schooljaar voor ruim 1,1 miljoen leerlingen in Vlaanderen. De poorten van meer dan 3.600 scholen gaan opnieuw open en zo'n 150.000 personeelsleden uit het basis- en secundair onderwijs staan klaar om de leerlingen op te vangen.

Voor veel kleuters, kinderen en jongeren is de schoolvakantie voorbij en start morgen een nieuw schooljaar. In totaal trekken ruim 1,1 miljoen leerlingen opnieuw (of voor het eerst) naar school. Het gaat om zo'n 270.000 kleuters, bijna 440.000 leerlingen in het lager onderwijs en bijna 440.000 leerlingen in het secundair onderwijs.

Duizenden scholen in Vlaanderen, meer dan 3.600 in het totaal, openen ook opnieuw hun poorten, klaslokalen, refters en speelplaatsen. Zowat 150.000 personeelsleden, gaande van kleuterjuffen tot administratief personeel en directeurs, zullen van morgen af opnieuw instaan voor het opvangen en onderwijzen van al die leerlingen.

M-decreet
Met het nieuwe schooljaar wordt ook het M-decreet ingevoerd. Het decreet - voluit: maatregelen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften - heeft als doel zoveel mogelijk kinderen met een beperking lest te laten volgen in het gewoon onderwijs, mits de nodige ondersteuning. Gewoon onderwijs moet de eerste optie worden. Ouders hebben voortaan een verslag van het CLB nodig om hun leerlingen in te schrijven in het buitengewoon onderwijs.