Rik Torfs: "Jos Vaesen heeft niets onoorbaars gedaan"

Luc Sels tijdens een debat met Rik Torfs
Vertommen Luc Sels tijdens een debat met Rik Torfs
In een reactie op de klacht die de Leuvense kandidaat-rector Luc Sels heeft ingediend bij de Kiescommissie, laat de tweede kandidaat en huidig rector Rik Torfs weten dat Jos Vaesen hem verzekerd heeft dat er "niets onoorbaars gebeurd is". Torfs betreurt dat de klacht aan de media werd gemeld en roept om de sereniteit in de kiescampagne te bewaren.

Sels noemt het "onrechtmatig" dat Jos Vaesen, een nauwe medewerker van rector en kandidaat Rik Torfs, een mail rondstuurde met een lijst van professoren die op de dag van de verkiezingen in het buitenland zijn. Vaesen riep daarbij op om "wie betrouwbaar is" een volmacht te vragen.

Volgens Sels werden "confidentiële gegevens uit het personeelsdossier" aangewend "voor de campagne van één kandidaat". Sels is ook gechoqueerd dat "wie mij als kandidaat steunt door de rectorale diensten blijkbaar als onbetrouwbaar gekwalificeerd wordt".

Op mogelijke gevolgen voor de campagne wil de Kiescommissie niet vooruitlopen. De commissie komt pas maandag samen, bevestigt de voorzitter, Herman Daems. "Maar voor zover ik nu kan oordelen, is er geen onoorbaar gebruik geweest van gegevens of informatie die eigen zijn aan de universiteit. Er is eerder een ongelukkige samenloop geweest van zaken die beter gescheiden waren geweest", klinkt het.

Torfs: "Waardigheid behouden"

"Jos Vaesen is zeer ontdaan door de beschuldiging van Sels en heeft mij verzekerd dat hij geen personeelsgegevens of andere informatie eigen aan de universiteit gebruikt heeft om die lijst van negentien professoren samen te stellen", reageert Rik Torfs. "Die informatie kan je overigens makkelijk bekomen door even rond te bellen. Daar is op zich niets onoorbaars aan. Vaesen betreurt zelf voorts de ongelukkige formulering, maar er is een verschil tussen dat en iets doen dat ongeoorloofd is."

Torfs wil verder geen polemiek opstarten over deze klacht en roept op om in deze campagne de sereniteit te bewaren. "Ik betreur dat een klacht die bedoeld is voor de kiescommissie aan de media wordt gemeld. Deze verkiezingen moeten een gebeuren zijn van de KU Leuven waarin we op elk moment onze rust en waardigheid behouden", aldus Torfs.