Recordaantal studenten in hoger onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits
Photo News Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits
Dit academiejaar zijn er 240.332 inschrijvingen aan een hogeschool of universiteit in Vlaanderen. Nooit waren er meer, blijkt uit de nieuwe publicatie ‘Hoger onderwijs in cijfers’ van bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V). Dat schrijft ‘De Morgen’.

Het aantal inschrijvingen ligt meer dan 20 procent hoger dan in 2009-2010. De toename komt op dit moment vooral de universiteiten ten goede. Het aantal inschrijvingen aan hogescholen is dan weer licht gedaald, van 113.575 tot 112.598 inschrijvingen (0,86 procent).

Het aantal studenten aan de hogeschool daalt vooral sterk in de studiegebieden Onderwijs (-5,31 procent) en Gezondheidszorg (-5,52 procent). Bij de generatiestudenten, die zich voor het eerst inschrijven in het hoger onderwijs, daalt het aantal studenten binnen Onderwijs zelfs met 8,58 procent. Bij Gezondheidszorg gaat het om een daling met 4,12 procent. Het aantal generatiestudenten dat zich inschrijft in Biotechniek stijgt dan weer sterk (+9,91 procent), en ook de nieuwe bacheloropleiding Digital Design & Development doet het met 114 inschrijvingen goed bij nieuwe studenten.

Schakelprogramma’s
Vooral de schakelprogramma’s, waarmee studenten die eerst aan een hogeschool zijn gestart hun opleiding kunnen voortzetten aan de universiteit, zijn populair. Voor dit academiejaar gaat het om 7.700 inschrijvingen. Opleidingen in studiegebieden als Industriële wetenschappen en technologie (1.236 inschrijvingen), Handelswetenschappen en bedrijfskunde (1.217 inschrijvingen) en Psychologie en pedagogische wetenschappen (1.202) zijn goed voor bijna de helft van het aantal inschrijvingen in schakelprogramma’s.

De KU Leuven kan nog steeds de meeste studenten overtuigen. Daarna volgen de UGent en UAntwerpen. De Vrije Universiteit Brussel is wel de sterkste stijger (+7 pct). Bij de hogescholen doet de Hogeschool Gent het het best. De Thomas More Mechelen-Antwerpen is de sterkste stijger (+3,5 procent).

“Goed nieuws voor arbeidsmarkt”
Minister Crevits is positief over het succes van het hoger onderwijs in Vlaanderen. “Dat is goed nieuws voor onze arbeidsmarkt. Bedrijven vragen sterk opgeleide profielen, wat ook blijkt uit de tewerkstellingscijfers van professionele bachelors en masters”, reageert ze. “Een hoger onderwijs waar ‘schakelen’ wordt gestimuleerd en jongeren worden uitgedaagd in het najagen van hun dromen en ambities kan ik alleen maar toejuichen.”

Maar pedagoog Pedro De Bruyckere (Arteveldehogeschool Gent) plaatst ook kanttekeningen bij het stijgend aantal inschrijvingen. “Het zet het hoger onderwijs onder druk. Als meer mensen zich inschrijven, heb je grotere aula’s, grotere groepen, meer verbeterwerk. Terwijl de financiering niet per se meteen volgt.”
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Denayer

  Investeer in kwaliteit en niet kwantiteit. Er lopen al meer dan genoeg onbekwame mensen rond in belgie.

 • Chris Devlaeminck

  En zo zullen de knelpuntberoepen blijven stijgen.

 • Philip Coeman

  Het komt nooit goed met dat kind!

 • daniel moniez

  zo moeten ze nie gaan werken, en krijgen kindergeld verder,

 • Bruggeman Dré

  Dit brengt ook een ontwaarding van de diploma's mee.